Румен Радев: Получих авангардно предложение от Главчев! Още не знае с какво се е заел като премиер

payimage-622039

Макар да му отне почти седмица, господин Даниел Митов заяви, че ако го бях назначил на поста външен министър, щеше да изпадне в сериозен конфликт на интереси. Не съм защитавал Стефан Димитров, аз съм против зам.-председател на партия да участва в кабинета, който организира изборите. Това заяви президентът Румен Радев пред медии.

Той определи предложението на Димитър Главчев да поеме МВнР като „авангардно”: „Аз съм казвал много пъти – в момента, в който ми подадеш човек, на когото имаш доверие, веднага ще издам указ. Имаме и множество прекрасни дипломати, които са готови да поемат министерството и да свършат много по-добра работа от Митов. Посъветвах го да проучи повече нещата, защото все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство.”

„В понеделник сутринта ще направим последен разговор. Ако той държи, аз приемам всички негови предложения. Намесвам се в неговата работа само когато нещата излязоха извън контрол. Важно е това правителство да успее, Главчев също. Да осигури нормална среда за провеждане на изборния процес. Надявам се да осъзнае с какво се заема. Важно е и какъв екип от заместници се сформира”, допълни държавният глава.

„Аз имам доверие към всеки един от министрите, колкото да разпиша указа по предложение на Главчев. Като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо напъните им за промени в Конституцията роди едно недоносче, което ни сервира този хаос. Ужасно нелепо е хора, които до вчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, сега да им се привижда, че аз се коалирам с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е смехотворна“, смята той.

„Договорът с „Боташ” е за достъп до терминалите за втечнен газ. Има пет в Турция с капацитет близо 30 млрд. Той бе сключен в критични обстоятелства. Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези възможности, за да продава газ, да печели България, не само да транзитираме? Защо по време на управлението им два пъти „Булгаргаз” се докарва почти до фалит?”, попита Радев.

Той допълни: „Нека погледнем цифрите. За миналата година консумацията е 2,7 млрд. Един милиард идва от Азербайджан. При положение, че те не се възползваха от това да доставят втечнен газ от „Боташ”, запитайте се останалия 1 млрд. откъде е, кои са посредниците, на каква цена е?”

Президентът отново се върна към политическата обстановка в страната, заявявайки: „Несериозно е, олекваме всеки ден да издаваме указ за министри, които са назначени преди седмица и кандидатурите им са мотивирани именно от премиера, който иска сега да бъдат отстранени.”

„Отговорност за хаоса носят партиите в парламента, които сътвориха това недоносче и генератор на хаос промените в Конституцията. Каквито и опити да се правят за прехвърляне на отговорност върху президента, ако Главчев отвори Конституцията, ще открие, че Министерски съвет ръководи и вътрешната, и външната политика на страната. Аз издавам указ. Представяте ли си зам.-председател на партия да участва в организирането на избори, в които самата партия взима участие?”, попита още Радев, цитиран от novini.bg.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ