Пловдивски магазини масово фалират, вижте защо

нов мол в пловдив

Търговията на Пешеходния мост зацикля от началото на годината. Магазини масово затварят. Само за седмица четирима търговци са освободили наетите помещения на моста.

От останалите по-големи марки бизнесът видимо върви при производител на български спортни стоки, който има два магазина на Пешеходния. Останалите бутици са за дрехи и обувки от Турция, сувенири, както и един за алкохол и пакетирани храни, който отвори наскоро. Това показва проверка на PlovdivDaily.

Много от търговците обаче не успяват да покрият наема, който е непропорционално висок спрямо сумата, която “прибира” Българската банка за развитие (ББР), която през 2021 г. придобива правата на концесионера „Търговски център Марица“ ЕООД, разкриха запознати.

Общината, от своя страна, губи стотици хиляди годишно от наемите, а в замяна получава едва 10 хил. лв. концесионно възнаграждение. От години местната власт в Пловдив се опитва да възстанови правото си на ползване на моста, а в края на 2023-та кметът Костадин Димитров проведе среща с изпълнителния директор на ББР Илия Караниколов с идеята концесията, която продължава до 2035 г., да бъде прекъсната предсрочно.

Тъй като управлението на търговския център е несвойствена дейност за банка, от ББР обясниха, че са готови да се откажат от него. За целта обаче общината трябва да плати 5 млн. лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ