Опасно! Още две деца са заразени с коклюш в Пловдив

Болница, Лаборатория

Два нови случая на деца с коклюш са регистрирани на територията на Пловдив, съобщи директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Пловдив д-р Милена Панайотова.

Едното заболяло дете е момиче от Асеновград, но се обучава в училище СУ „Димитър Матевски“ в Пловдив, а другият разболял се е момче, учещо в СУ „Черноризец Храбър“. Двете деца са на 12-годишна възраст.

Децата са напълно имунизирани, а болестта им протича леко в домашни условия. Те са на антибиотието лечение. Д-р Панайотова уточни, че класовете на болните деца са карантинирани.

Над тях се извършва медицинско наблюдение в инкубационния срок, който е 14 дни.

Тя сподели, че симптоматиката е свързана със суха, дразнеща кашлица, която продължава повече от 2 седмици.

„При хората с имунитет не протича така драматично, както при неимунизирани, затова може би някои хора го карат с лека кашлица, но въпреки това те могат да  разпространяват заболяването.“

Д-р Панайотова допълни, че в следващите седмици се очаква завишаване на случвайте на коклюш в област Пловдив, пише Plovdiv24.bg.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ