За подерен път се отлага строежът на големия мол до Сточна гара

нов мол в пловдив

Новият мол на Сточна гара в Пловдив ще се размине и с последния обявен пусков срок – края на 2024 година. Вече е краят април, а в община Пловдив все още не е постъпило официално искане за строително разрешение.

„За завършен строеж на такъв голям обект до края на годината е абсурдно дори да се говори. Ще е нещо, ако го започнат до края на 2024 година“, коментира за Plovdiv24.bg инж. Тошо Пашов, зам.-кмет „Строителство,инвестиции и общинска собственост“ към община Пловдив“.

Неофициално се твърди, че процедури по отчуждаване на имоти на НКЖИ бавят инвеститора. Те попадат в очертанията на новия път, който ще се изгражда до мола.

Южноафриканският фонд входира инвестиционно намерение за бъдещия си търговски център „Promenada Mall By Nepi Rockcastle“ в РИОСВ – Пловдив през януари 2023 година с искане за оценка на въздействието върху околната среда. Инспекцията даде „картбланш“ за строежа, като разреши да не се извършва такава оценка, тъй като строителството няма вероятност да оказва отрицателно въздействие върху природни местообитания и популации в защитени зони. Разрешението на РИОСВ обаче „губи своето значение, ако до 5 години от датата на влизането му в сила не е започнало осъществяването на инвестиционното намерение“, пише в решението на институцията.

Параметрите на проекта бяха обявени още през 2018 година. През 2019 година Екcпepтният cъвeт към Oбщинa Πлoвдив oдoбpи изгoтвeния нoв ΠУΠ-ΠPЗ зa 65-дeкapoвия тepeн нa Cтoчнa гapa. Бе изготвен и подробен транспортно-комуникационен план-схема за организация на движението в тази зона на града. Тогава стана ясно, че ще бъде изградена съвсем нова вътрешна улица, до ЖП линията, която да извежда движението на бул.“Найчо Цанов“.

Търговският център ще бъде построен върху 56.6 от общо 65 дка площ. Сградата ще бъде с разгърната площ от над 150 000 квадратни метра, като отдаваемата площ ще бъде 60 000 квадратни метра. Търговският център ще бъде на пет нива,  с паркинг за 1900 автомобила, кино, зона за хранене и голям парк. Общата инвестиция в него ще е за около 150 млн. евро.

Известно е, че Фондът от ЮАР за инвестиции в недвижими имоти вече е собственик на Serdika Center и Paradise Center в София, Очертава се молът в Пловдив да е най-големият от трите обекта.

Първият пусков срок бе обявен за 2021 година, а след това – за края на 2024 година. Сега вече е почти сигурно, че този срок е невъзможно да се спази.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ