Mинистър Петкова удари по масата: Предотвратяване на митнически и данъчни измами са приоритет на кабинета

payimage-623546

Още в първия ден на това правителство казах, че приоритет на служебното правителство и мой приоритет е повишаване на събираемостта на приходите и предотвратяване на възможностите за митнически, осигурителни и данъчни измами. Това каза служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова на брифинг в Министерския съвет след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Тя се съгласи с идеята, представена на заседанието на Тристранния съвет днес за разработване на мерки, с които се предлага предотвратяване на злоупотреби със социалната система. Считам, че за да бъде решен този проблем са необходими законодателни мерки. Само с промени в наредбата няма да бъде постигнат този ефект, посочи министър Петкова. Тя каза, че правителството се ангажира с разработване на необходимите мерки, които съответно да предложи на Народното събрание за приемане.

Министър Петкова каза, че изпълнението на бюджета ще бъде представено към края на месеца. След Великден ще бъде дадена информация на медиите и на социалните партньори, допълни тя и информира, че ще бъде въведено нещо ново – отчетът за консолидираната фискална програма ще бъде публикуван предварително на страницата на Министерството на финансите.

Относно 160 съкратени служители – енергетици от фирма „Контур глобъл“ минисътрът каза, че може би има безхаберие, не може точно да каже, но по принцип трябва целият проблем да се разглежда цялостно.

Министърът каза, че трябва да се направи план на България за развитие на енергетиката, съобразен с декарбонизацията и зелената сделка. Паралелно трябва да се разбароти социален пакет за хората, които ще бъдат съкратени в сектора, каза още финансовият министър. По думите ѝ една част от пакета ще обхваща обезщетения, съответно възможности за квалификация и преквалификация на заетите или заетост пак в този сектор, но в друго направелние. Според министъра решаването на пролема изисква цялостна концепция и стратегия. В момента Мнистерството на финасите, Министерството на енерегитака, както и това на труда и социалната политика работят по тази тема, като целият пакет ще бъде обсъден със социалните партньори преди да бъде представен, увери министър Петкова.

Източник: София Господинова/БТАЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ