Заразените деца с коклюш в Пловдив вече станаха осем

Болница, Лаборатория

Осем станаха заразените с коклюш деца в Пловдив, съобщават от Регионалната инспекция в града.

Момченце на година и 10 месеца се лекува у дома от магарешката кашлица, както е известна още инфекцията. Другите два случая са на деца в училищна възраст –  момче на 8 години и момче на 11. И трите деца са с поставени ваксини и не се наложило лечение в болнично заведение.

По-сериозно обаче е състоянието на момиченце на година и четири месеца, което е прието за лечение в УМБАЛ „Пловдив“ с пневмония. Семейството му се е върнало наскоро от Германия и детето е с пропуснати имунизации. Тестът, който лекарите са направили е реагирал положително за коклюш, въпреки, че преди месец на детето е  поставена шесткомпонетна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце. Това съобщава Марица.

„Днес ще бъдат изпратени всички взети до момента проби в Националния център по заразни и паразитни болести в София и след получените резултати ще направим анализ на ситуацията. Готови сме за всякакво развитие“, заяви шефът на дирекция „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Пловдив – д-р Таня Учорджиева.

Във връзка с бързото разпространяване на инфекцията, в студиото на НОВА,  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви,  че има вариант и за безплатно тестване за заболяването. За София този вариант е освен НЦЗПБ, също така и лабораторията на Столичната РЗИ, която работи всеки ден и прави безплатни тестове.

За хората, живеещи далеч от София, днес здравното министерство трябва да вземе решение МЗ за отпускане на средства на Регионалните здравни инспекции във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, където има лаборатории към университетските болници, които ще сключват договори с РЗИ и още от понеделник би трябвало да започнат тази дейност, обясни доц. Кунчев. Той уточни обаче, че тестовете ще са безплатни, но по преценка на епидемиолога в съответната РЗИ. „Ние сме им дали критериите, важното е да се ориентираме, когато са тежки случаи, неясни случаи, когато има проблем с имунизационния статус – за всички тези хора ще бъде безплатно“, каза още държавният главен инспектор.

Припомняме, че платени тестове се правят във всички лаборатории. Най-ниската цена е 60 лева на човек, което поставя в затруднение много семейства, които имат съмнения, че са пипнали инфекцията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ