Чисто нов център за помощ на бежанци отвори врати в Пловдив

Откриване на център в помощ на бежанци, Пловдив

Чисто нов общностен център за помощ с интеграцията на бежанци беше официално открит вчера в Пловдив. Центърът носи името „Компас“ и се намира на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 47, като това е първият подобен на територията на Пловдив и Южна България.

Той цели да се утвърди като място за подкрепа и включване на бежанци, мигранти и лица от трети страни, като им предостави необходимите услуги и ресурси за тяхната успешна интеграция в нашето общество. Центърът предлага информационен фокус, кариерни програми, курсове по български език, срещи с психолог, предучилищна подготовка за деца, лекции, библиотека, детски кът и други. На откриването присъстваха Седа Кузуджу, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците, кметът на Пловдив, Костадин Димитров и областният управител инж. Илия Зюмбилев.

„Самото име на центъра подсказва каква ще бъде дейността му. Тук всички бежанци, мигранти и лица от трети страни ще намерят подкрепа. Ще организираме много информационни лекции, подпомагайки интеграцията на тези хора в нашето общество“, сподели Десислава Кънчева, която е ръководител на „Компас“.

Тя допълни още и че развитието на всеки, потърсил помощ в центъра, ще бъде проследявано в бъдещето.

„Целта е хората да намерят на едно гише цялата им необходима информация, вместо да обикалят из целия град“, добави Наталия Елис, която обгрижва бежанците от Украйна.

Седа Кузуджу обясни, че Пловдив става част от мрежата на агенцията на ООН за бежанците у нас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ