Исторически момент: За първи път от много години България получава напълно нов боен кораб

payimage-624495

В деня на храбростта празнуват и военноморските сили на България. Днес те отбелязват 6 май с официална церемония във Военноморската база във Варна.

Флотилен адмирал Георги Пенев, зам. – командир на Военноморските сили, пожела на колегите си да вярват в бъдещето на Българската армия.

Адмирал Пенев каза, че успяват да отговорят на всички предизвикателства в Черно море. Той посочи, че в момента се строят нови кораби, предстои и приемане на нова техника.

„Първият кораб е на вода, вторият също ще бъде пуснат в средата на следващата година. Строителството им ще продължи според плана“, каза адмирал Пенев пред NOVA.

Близо две години след старта на проекта за изграждането на новите многофункционални патрулни кораби, първият от тях „Храбри“, вече е спуснат на вода.

Пенев заяви, че това е исторически момент, тъй като от много години в историята на флота получават напълно нов, построен в България, боен кораб. „Не говоря за кораби, които са спомагателни, за лодки, катери и друго оборудване. Говорим за боен кораб в състава на ВМС”, добави той.

Корабът е подходящ и за най-трудните военни мисии в морето.

„Той е със системи и оръжие, което напълно покрива последните тенденции при построяването на нови военни кораби в световен мащаб”, уточни капитан II ранг Николай Викторов – командир на новостроящия се ММПК „Храбри“.

Очаква се военния плавателен съд да влезе в експлоатация още през следващата година. Строежът на вторият боен кораб „Смели“, също върви по график.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ