Драпат за още скандали преди изборите: Кирил Петков и Асен Василев се заиграха с пенсиите

кирил петков асен василев

Въпреки че и премиерът Димитър Главчев, и социалният министър Ивайло Иванов обявиха, че пенсиите ще бъдат изплатени с 11% увеличение, както е записано в бюджета, коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ реши да изкара политически дивиденти от скандала. Тя внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май /сряда/ от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков“, предава СтандартНюз.

Причината е проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), който обясняваше, че по швейцарското правило пенсиите трябва да бъдат увеличени с 10 на сто. След избухването на скандала обаче кабинетът „Главчев” обяви, че скокът на пенсиите ще е така, както е планиран в бюджета – 11% от 1 юли. Днес НОИ се събира, за да вземе специално решение за това.

Въпреки това ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента утре. Предложеният дневен ред е:

1. Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев, във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14.05.2024 г., който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%.

2. Проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национално осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Вносители на искането са Кирил Петков и група от 50 народни представители.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ