Мика Зайкова: Проблем с пенсиите няма! На заседанието ще се разисква неграмотността на Асен Василев

мика зайкова 1

Както г-жа Лидия Шулева много добре го определи: „Свикването на извънредно заседание за пенсиите е буря в чаша вода“. То вече е решено. Депутатите имат намерение да разискват не само пенсиите, но и цената на тока, и други неща. Това означава, че ще превърнат това извънредно заседание в предизборна трибуна, каза за предаването „Нюзрум“ по Радио „Фокус“ икономистът Мика Зайкова.

„Няма никакъв проблем с пенсиите и с увеличението им с 11% от 1 юли. Ако нещо ще се разисква, това ще бъде неграмотността на бившия финансов министър Асен Василев по отношение на структурирането както на Държавния бюджет, така и на бюджета на Държавното обществено осигуряване“, коментира тя.

Мика Зайкова прогнозира още, че България ще се присъедини към Еврозоната най-рано през 2026 година.

„Не инфлацията, а дефицитът ще бъде причината, за да не ни приемат в Еврозоната. Просто няма как да го попълним. При тази ситуация на изпълнение на приходи и разхищение на разходи дефицитът у нас ще бъде над 3%“, прогнозира икономистът.

„Не забравяйте, че има и евроизбори. Новият Европейски парламент няма да изглежда като сегашния. Ще бъде далеч по-пъстър и много трудно ще избере Европейска комисия, много трудно до края на годината ще има еврокомисар, който да приеме искането на България за евентуален доклад, който да ни върне още в 2025 година. Така че еврото у нас – най-рано 2026 година, най-реално 2027 година“, завърши Мика Зайкова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ