Зам. директорът в Пирогов: Още нищо не сме видяли, ще почнат да ни карат много болни с коронавирус

проф. Николай Габровски

Основният проблем в България е липсата на дисциплина, така зам.-директорът на „Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. Николай Габровски коментира неспазването на мерките от някои наши сънародници.

„В Скандинавските страни каже ли се, че трябва да се спазва дистанция, тя се спазва. Това е голямата разлика между тях и нас.

Строгите мерки са заради малката група хора, която не се съобразява, че сме в особена ситуация и трябва взаимно да се пазим. Информационната страна на тази криза е изключително добра. Никога до сега не се е говорело толкова открито и директно“, подчерта той в предаването „Референдум” на БНТ.

Проф. Габровски заяви, че промените се случваха буквално за часове, затова и някои решения са се променяли, като това за задължителното носене на маски.

„Те дори 10% да намаляват опасността, трябва да се ползват“, каза той.

По думите му, ако нещо се е променило или отменило след време това е, защото ситуацията наистина е нова.

„За мен е много важно, че има места за достоверна информация, на която ние можем да се доверим,“ подчерта проф. Габровски.

„Ние не сме в ситуация, в която можем на дълго и нашироко да дискутираме. За да ни приведат през тази криза благополучно, трябва да бъдем по-смирени и по-внимателни“, каза още той.

„Този вирус връхлетя изненадващо не само у нас. Цяла Европа, целият свят беше изненадан от неговото разпространение. Мисля,че много хора бяха изненадани от това, че проблемите, вързани с него, а именно, смъртността, е твърде висока“, посочи проф. Габровски.

Той не скри, че също е бил стресиран първите дни след въвеждане на извънредното положение. Това, което го шокирало били празните коридори на „Пирогов“.

Проф. Николай Габровски не се нае да прогнозира каква ще бъде ситуацията по Великден и след това по отношение на заболеваемостта.

„Сблъскваме се с нещо уникално, като ситуация. Затова не поемам ангажимент да кажа, какво ще стане“, заяви той.

„Сега сме относително неспокойни, защото преди 10-15 дни хората бяха дисциплинирани и си стояха в домовете. Сега вече се поотпуснаха. Резултатът ще дойде след 10-15 дни, когато започнат да ни карат много повече хора в болниците“, допълни той.

Заместник-директорът на „Пирогов“ призова хората, които могат да се молят вкъщи, да не ходят на църква на Великден.

Според него, страната ни ще бъде сочена за пример след кризата с COVID-19, тъй като успява заради мерките да държи ниски нива на заболеваемост.

Той обясни, че системите на здравеопазването отразяват народопсихологита.

„Англичаните казаха, че ще се отнесат спокойно и ще се изправят срещу предизвикателството. Гледам България с немалко гордост, защото въпреки многото дискусии се убедихме, че трябва да се вземат мерки. Повечето от хората се убедиха, че те трябва да се спазват“, каза проф. Николай Габровски.

Той изрази увереност, че хората и обществото можем да се обединим. В подкрепа на думите си той приведе факта, че в България се отзоваха много хора с желание да помогнат. В резултат сега повечето болници са добре обезпечени, потоците на пациентите са разделени.

„Затова хората не бива да се притесняват и да не отлагат здравословните си проблеми, а да търсят лекарска помощ“, каза проф. Николай Габровски.

„Можете да бъдете прегледани без да се безпокоите, взети са всички мерки“, увери той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ