Проф. Кантарджиев: До довечера мисля, че ще имаме много лоша новина

Проф. Тодор Кантарджиев

Още тази сутрин докладвах 14 нови случая, потвърдени в националната референтна лаборатория, но до довечера мисля, че ще имаме още доста нови случаи. Щабът още преди месеци предупреди, че по Великден и след Великден ще започне едно покачване по кривата на разпространението на вируса. Това каза проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Ако се вземат 3 седмици по-рано от предполагаемия пик строги мерки, се намалява височината на този пик със 70 %, ако са 2 седмици-  с 40%, ако е една седмица – с 10-20%. Нашата страна взе мерките точно навреме, обясни той.

Бързите тестове са две поколения. Първото е с много ниска активност. Сега чак, които се предлагат последните седмици, на основата на злато, ефективността им е много добра, каза още Кантарджиев.

1 милион лева е даден за тестове. В момента тестовете с 22 лаборатории, които правят PCR, са напълно достатъчни. Всеки, който е с пневмония, гърлобол, хрема, трябва да бъде тестван, добави той.

В момента най-големият процент на болни и инфектирани е в София. С автомобил придвижването е много по-безопасно. Маските са полезни и ограничават пръстите, които заразяват, обясни проф. Кантарджиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ