Ген. Мутафчийски: 1348 са общо случаите на коронавирус у нас

Венцислав Мутафчийски

1348 са общо случаите на коронавирус у нас. Това каза на брифинг на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му 58 са установените за последното денонощие. Активните области са 7, първенец е Плевенска област – 23.

В София са 19 случаите, Кюстендил – 8, Пловдив -2, Сливен – 1, Велико Търново – 4, Пазарджик – 1.

Той допълни, че 7 са новите случаи на заразени деца, а 147 са заразените медицински лица. 301 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 41 от тях са в интензивни структури.

Ген. Мутафчийски: 1348 са общо случаите на коронавирус у нас
Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца. 56 са общо смъртните случаи, броят на излекуваните – 206. От всички 1348 констатирани с COVID-19 – 677 са мъже и 671 са жени

Ген. Мутафчийски: 1348 са общо случаите на коронавирус у нас
Ген. Мутафчийски обясни, че картата на заболеваемостта е различна в отделните области. „За областите Разград и Търговище очертахме някои препоръки, които да дадем на местните РЗИ за изследване и набиране на проби. За активните области сме се насочили към огнищата на заразата, с всеки изминал ден се разширява кръгът на търсене около инфектираните лица“.

По думите му има интересна успеваемост при тестовете. „На около 300 теста, над 18,4% са положителни. Неделя не е много показателен ден – някои лаборатории не предоставян резултати, а тази тенденция е в световен мащаб. Вирусолозите на много места са само по един и той не може да е на 24 часа дежурство“, добави той.

„Ние не разполагаме с административен апарат, за да проверяваме дезинфектанти“.

„Всяко отхлабване на мерките ще доведе до покачване на заболеваемостта, има едно много хубаво проучване от Харвард, според което ще се наложи да живеем с коронавируса, докато не се намери ваксина“, отбеляза ген. Мутафчийски като допълни, че е важно здравната система на издържи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ