Генералът: Лошите вестоносци ги убиват, на път сме да ни убият!

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски

Засега не се предвижда затягане на мерките за 1 май.

„От три седмици настояваме пред премиера да се промени начинът на оповестяване“. Това заяви шефът на НОЩ ген.-майор Венцислав Мутафчийски. По думите му фундаменталната идея на правителството първоначално била обществото да бъде информирано.

„Има гласове, че това носи стрес. Включително получих съобщение от един баща, където 8-годишно дете коментирало и то вестите от щаба и той казва:“Ами не можете ли да направите един детски брифинг, в който дори пък, вземете и излъжете малко!“.

Да, много мило съобщение. Само че за съжаление не ни е позволено да правим манипулиране на данните с цел да се харесаме на хората. Това и за нас е емоционално изчерпваща задача. Цял живот ние като лекари сме поднасяли неприятните вести на нашите пациенти. Да им кажем, че са болни от нелечимо заболяване, че перспективите или възможностите за лечение са доста ограничени, че имат лимитиран живот, но това е също много отговорно да им се каже, защото един човек трябва да знае какво се случва с него.

Това е едно от нещата, което е част от стреса в нашата професия. Дори когато им казваме добрите новини, ние също сме заливани от емоции, което също ни носи стрес. Така че ние също проявяваме пълно разбиране към нашите съграждани. А пък и приносителите на лоши вести ги убиват, на път сме да ни убият. Но докато важи тази заповед на премиера за функциите на щаба, ние трябва да си изпълняваме функциите“, посочи Мутафчийски.

„Аз се извинявам на нашите сънародници, че не винаги вестите са оптимистични. Да, много малка е заболеваемостта, много е преекспонирано това, което казваме, на фона на малката заболяемост. Но тази заболяемост е свързана с усилията на много хора. И това е резултат, който е явен, и е факт“, подчерта генералът. И допълни, че да се твърди, че коронавирусът се прихваща трудно от българската популация и не можем да го прихващаме толкова лесно, е несериозно. „Тези клъстери, които намираме в големите предприятия, тези фамилии в Брестовица, тези семейства, които обявяваме, показват доста контрааргументи“, каза още той.

Според него до първата седмица на март за тази година е била с 10% по-ниска, в сравнение с първата седмица на март през миналата година. „Независимо от малките бройки, които подаваме, процентът на смъртност би трябвало да се запази и даже да имаме вкъщи повишена смъртност заради коронавируса. Само че, с 10% е по-малка смъртността. Това е абсолютно неоспорим факт към този момент. Починалите в тези 10% са с тежки придружаващи заболявания. Те можеше да починат след година-две-три“, коментира ген. Мутафчийски.

Той съобщи, че засега не се налага да се затягат повече мерките за 1 май в големите градове. „Това, което в момента съществува като КПП и пропускателен режим, е достатъчно. Няма основание да се предприемат други по-различни мерки“, категоричен беше шефът на НОЩ.

На въпрос какви компромиси може да приеме Националният оперативен щаб, той отговори, че само разумни компромиси може да бъдат приети и то, ако се докаже, че една мярка се спазва много стриктно. „За парковете това може да се потвърди от сегашните данни, там организацията е много добра засега“, каза още генералът.

Той съобщи, че в момента се обсъждат много мерки, включително с хоризонт септември, октомври и ноември.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ