Най-големите врагове на ген. Мутафчийски изплуваха, подсъдим за убийтсво и далавера за милиони

Генерал Мутафчийски

На какво се дължи конфликтът между ген. Мутафчийски и проф. Коста Костов? И защо подсъдим за смърт на дете заради упойка човек на Иван Костов е в новия орган?

Скандал тресе медицинските среди, след като беше обявен съставът на Медицинския съвет към Министерски съвет. Припомняме, че правителството реши да създаде органа, за да включи в борбата срещу коронавируса широк кръг експерти, които да подготвят лечебните заведения в страната за пика на чудовищна епидемия.

Медицинският съвет се оглавява от пулмологът и бивш кадър на ВМА проф. Коста Костов, който миналата седмица нарече депутатите „мишоци“ и подложи на съмнение мерките, които шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски налага. Оказа се, че Мутафчийски и Костов имат сериозен конфликт, а назначението на Костов събуди редица въпроси как ще се разбере щабът и съветът за най-правилните мерки.

Историята официално мълчи защо Костов си е тръгнал от най-добре оборудваната родна болница. Вчера той също не пожела да обясни защо се е случило това. Наши източници обаче са категорични, че той е бил уволнен от бившата Военна болница малко след като Мутафчийски стана нейн шеф.

Хванат ли е Костов в злоупотреба във ВМА?

Причината била, че Костов е хванат в злоупотреба с белодробната клиника, която беше напълно обновена наскоро. Професорът действал все едно болницата е частна и пращал пациенти на скъпоструващи изследвания към негови хора. Стара практика е по този начин видните лекари да печелят за себе си независимо, че здравните осигуровки покриват дейностите на пациента и не е нужно да се дават допълнителни пари.

Паметливи припомнят, че при подобна схема действаше дерматологичната клиника на друга важна личност от ВМА – Проф. Мирослава Кадурина, която си действаше с частната си фирма в държавната болница и обслужваше пациентите си в клиниката, финансирана от бюджета.

Дали същата схема е причината Костов да бъде принуден да си тръгне или има и друга, към момента не е ясно. Мутафчийски също мълчи по въпроса защо специалист като проф. Костов вече не е част от екипа му. В момента уважаваният пулмолог с остър език и любимец на свободните медии работи в болница „Света Анна“, чийто шеф пък беше назначен от Петър Москов.

Реклама

Чии интереси се обслужват?

Друг член на Медицинския съвет се оказа специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров, който в последните дни даде интервюта на всички желащи, заставайки твърдо срещу мерките с препоръка да минем на свободен режим и изграждането на стаден имунитет. Неговата роля ще е да настоява за купуване на милиони тестове за засичане на болестта, които обаче още дават твърде много грешни резултати, за да се разчита на тях. Напоследък доц. Мангъров е предпочитан за цитиране и в сайтовете на фармацевтичния и медиен бос Огнян Донев, които доскоро имаха забрана да пишат за фармабизнес и всичко, свързано с това. Вчера Мангъров не каза колко милиона ще бъдат нужни за тестовете, но в медицинските среди са сигурни, че парите ще бъдат „добре“ разпределени.

В състава на Медицинския съвет влизат общо 14 експерти в различни области, сред които зъболекарят и бивш депутат от Реформаторите д-р Валентин Павлов, както и директорът на Дарик радио Константин Вълков. Какво прави журналист в този съвет и защо точно този, така и не стана ясно, но присъствието на зъболекаря събуди доста коментари в социалните мрежи.

Защо подсъдим за медицинска грешка човек на Иван Костов влезе като експерт? Валентин Павлов е зам.-председател на Българския зъболекарски съюз и собственик на клиника ЕO Дент. Преди 4 години там почина дете, което Павлов оперира, заради спестени 1000 лева от антидот за упойката, която е ползвана.  На този етап човекът на Иван Костов е подсъдим и предстои дело за причиняване на смърт по непредпазливост на трета инстанция срещу него, съпругата му и анестезиолога на операцията.

Павлов се оказа оправдан на втора инстанция лично от небезизвесния кумир на умно-красивото общество – съдията Калин Калпакчиев, което предизвика скандал заради конфликта на интереси.

Основната теза на обвинението е, че зъболекарите не имали наличен нужния препарат, който би спасил детето, на което упойката не му понесла. Оказва се също, че 2 години след смъртта на Алекс от Перник има още един подобен случай, при който обаче детето било спасено. Момчето е от Козлодуй и при манипулация в клиниката на Павлов развило същите усложнения, а клиниката отново нямала лекарството за 1000 лева.

По чудо детето било спасено в „Пирогов“, където хората на Павлов го закарали със същата необорудвана за реанимация линейка, с която откарали и мъртвия Алекс. Подаденият сигнал в прокуратурата обаче потънал и до този момент по случая няма никакво развитие, съобщават нашите източници.

След излизането на намалените присъди на жената на Павлов и неговата отменена присъда, родителите на починалия Алекс определиха ситуацията като подигравка, а адвокатът им настоя, че при Калпакчиев за играли сериозни връзки. Сега семейството обмисля при подобен резултат на трета инстанция да съди държавата в Страсбург. Никой от присъстващите не обели и дума за подсъдимия експерт в състава им, за който се предполага че трябва да дава медицински решения, както неведнъж от съвета подчертаха.

Очаква се сериозна борба между лобита и лекари, защото освен лични отношения и връзки на политическо ниво , има и много пари за усвояване. Остава въпросът защо бяха подбрани част от тези хора, коментират запознати със ситуацията. Други пък коментираха, че по този начин премиерът искал да даде дума и да „върже“ всички експерти, които иначе се изявяват „на час по лъжичка“  и говорят против мерките, давайки поле за своеволия и на хората.

Източник: „Narod.bg“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ