Гръм в рая, ще имаме ли оставка на министър днес, отговор от най-високо ниво

Венцислав Мутафчийски, Бойко Борисов, Томислав Дончев

Отговор от най-високо ниво дойде на въпроса, ще имаме ли оставка на министър от кабинета на Борисов днес.

Десислава Танева не трябва да подава оставка като министър на земеделието заради изтекъл запис на нейни думи от онлайн среща със земеделски производители, от които се прави внушение, че е по-добре да се укрие информация от Брюксел, за да не се спрат парите за обвързана подкрепа. Това смята вицепремиерът Томислав Дончев. На въпрос на водещия в сутрешния блок на Нова телевизия дали Танева трябва да подаде оставка, Дончев отговори с „не“.

„Това не е добра реплика, особено в контекста на видеоконферентен разговор, но не министърът извършва проверки и не може да даде индулгенция или каквото и да било друго. Логиката е точно обратната и има едно такова правило, когато става дума за европейските пари: откривай грешките, преди да ги е открил друг. Откриваш, санкционираш, а когато европейските одитори видят, че си открил ти грешката, санкции няма да има. Няма държава, в която да няма грешки и опити за нарушения, въпросът е как работи контролната система“, обясни Дончев. Той не изключи думите на Танева да са извадени от контекста, нито да има политическа интрига с изваждането им точно сега, след като записът е от началото на март.

Според него репликата на Танева може да се прочете и така, че никой земеделски производител не иска да е прославен из Европа с това, че има злоупотреби. Нито един от участниците в тази среща няма контрол върху ситуацията с проверките – тя се прави от одиторите, обясни още вицепремиерът. Не ги проверява министърът и българските пиперопроизводители – искат или не, когато дойде време за контрол, минава и ги проверява.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ