Борисов издаде заповед: Удължаваме сегашното положение

Венцислав Мутафчийски, Бойко Борисов, Томислав Дончев

Министерският съвет се събра на второто си редовно присъствено заседание, за да вземе решения по 18 точки. В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов заяви, че ген. Венцислав Мутафчийски не е на заседанието, тъй като е на Шабла за военни учения.

„Знаем неговото мнение и сме го взели предвид. Точка 10-а днес касае именно мерките“, каза Борисов и поиска Фандъкова да обясни какво се случва в детската градина, където има заразени учителки.

Йорданка Фандъкова заяви, че се проверява случая с учителките и днес ще стане ясно какви са резултатите от писиар тестове. „Не съм разследващ орган и не знам дали са били в Сърница. Еднакво безотговорно е и едното и другото“, каза кметът на София по повод информацията, че учителките може да са били в Сърница през уикенда.

„Не мога да повярвам, че има хора, които могат да се шегуват с това.

Повишението на заразените считаме, че се дължи на клъстърите и по най-бързия начин ги овладяваме.  Няма да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Дисциплината, дистанцията и дезинфекцията са най-важното, което трябва да се спазва“, каза Борисов.

„Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент з а да не се стигне до такава ескалация на болните. Затова и предлагаме за удължаване на срока с 15 дни на извънредната епидемична обстановка. Ако се наложи, ще удължаваме пак“, коментира премиерът.

„Няма нищо ново. Напротив – пускаме театрите от 15 юни. Маските остават задължителни за градския транспорт, препоръчваме ги в затворените пространства и днес министър Ананиев и щаба ще облекат всичко това в нова заповед“, разкри министър-председателят.

„Да успокоим хората, трябва да свикнем да живеем с този вирус. Удължавайки с 15 дни извънредната епидемична обстановка, това не трябва да значи нищо стресиращо. От нас си зависи да продължим да живеем и работим в почти такава среда, в каквато живяхме преди коронавируса’, категоричен е той.

По думите му имаме най-либералните мерки. „Не ми се иска да мислим, че ще минем във варианти, в които болниците ще са в състояние да не приемат пациенти. Старческите домове да се гледат най внимателно“, заръча Борисов и предложи да се приеме точката за удължаване на извънредната обстановка.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ