Вкарват мярка 80/20, стартира от 1-ви юли

Венцислав Мутафчийски, Бойко Борисов, Томислав Дончев

30 млн. лв. да бъдат прехвърлени от оперативна програма „Транспорт“ към ОП „Иновации и конкурентоспособност“, за да се създаде нов продукт за грантово подпомагане за автобусните превозвачи. За това водим преговори с ЕК.

Работи се и адаптираната мярка 60/40 във вариант 80/20 да може да се прилага не само за сектор транспорт, но и за туризъм. Тя ще заработи от 1 юли.

Това стана ясно на кръгла маса на двата бранша с участието на министрите на транспорта Росен Желязков, на туризма Николина Ангелкова, на социалната политика Деница Сачева, представители на ББР, МВР и други институции.

Министър Сачева обясни, че работодалелите ще могат да кандидатстват едновременно за мярката 60/40, както и за мярката за изплащане на субсидии от 290 лв. към работната заплата на служителите, което комбинирано образува вариацията 80/20. Все още се чака одобрение от ЕК тази схема да може да се приложи и за целия сектор туризъм. Най-вероятно ще отпадне и задължението за платени данъци, но те ще трябва да бъдат декларирани, както и ще остане изискването за платени данъци към 1 януари 2020 г. Секторът изрази притеснения относно изискването работодателите да задържат работните места за срока, в който са получили обезщетение, тъй като заетостта е сезонна. Сачева уточни, че е предложено на ЕК да трябва да се запазят 75% от работните места, а не конкретните служители, които са наети.

160 млн. лв. ще се отпуснат за наемане на безработни лица, които трябва да са регистрирани в бюрото по труда. Работодателят ще получи минимална заплата за всеки нает, като 50 млн. лв. ще отидат приоритетни за сектор туризъм.

По ОП „Иновации и конкурентоспособност“ стартира мярка за микро- и малки предприятия в размер от 3 до 10 хил. лв. грантова подкрепа, 553 са одобрените проекти от сектор туризъм, допълни министър Ангелкова.

От Българската банка за развитие пък обявиха, че се обмисля нов продукт в подкрепа на тези два сектора. А от Агенцията за експортно застраховане посочиха, че предлагат възможност да обезпечат 95 на сто от 20-те процента, които остават за предприятията, ако теглят кредит по програмата на ББР заедно с някои от търговските банки. При нея ББР обезпечава 80% от кредита.

Тема на кръглата маса беше и сивия сектор в браншовете. Зам.-минситърът на транспорта Ангел Попов заяви, че от днес е започнала 24-чакова проверка на граничните пунктове Кулата, Калотина, Видин, Русе, а т сряда – Капитан Андреево и Маказа. Съвместно с НАП и МВР ще се проверява за нелегални превози. Работи се и по създаване на единен контролен орган.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ