12 600 софиянци останаха на тъмно, причината е нагла кражба на на кабели и умишлен палеж

07315cc53a99fdb88230fcc89bcfcc75

Умишлен палеж в колектор в района на булевард „Сливница“ в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ в 6 столични квартала, съобщиха от пресцентъра на дружетсвото.

Засегнати са били домакинства и стопански потребители в „Захарна фабрика“, „Илинден“, „Св. Троица“, „Западен парк“, „Фондови жилища“ и „Банишора“.

Екипи на ЧЕЗ са реагирали незабавно и са констатирали употребата на запалителни средства в колектора, както и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. От ЧЕЗ са създали организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите.

„Имаме опит с подобни умишени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед. Докато няма стиктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ.

От чешката компания увериха, че са взели всички възможни мерки за защита на колектора, които са в нейните възможности, като е осигурила и жива охрана чрез заплащане на външна фирма, която извъшва обходи.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ