Изтече уникален кадър на Тодор Живков, на който се вижда…

big_96113

Уникална снимка на Тодор Живков, заснета през 70-те години на миналия ХХ век, побърка мрежата.

Черно-белият кадър е направен по време на посещение на тогавашния генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет в град Казанлък.

Живков е уловен от обектива на Бончо Миланов, който по онова време е ръководител на фото клуба на оръжейницата „Фридрих Енгелс“ (преименувана в началото на 90-те години на „Арсенал“).

Кадърът е направен на площадчето пред някогашния градски комитет на БКП (където днес се намира общинската администрация). Живков тъкмо е слязъл от Mercedes-а на УБО и поздравява събралото се множество с характерния си жест с ръце.

Онова, което прави тази снимка уникална и я отличава от всички останали сходни кадри, запечатали публичните появи на някогашния Първи човек в държавата, не се забелязва на пръв поглед. По-наблюдателното око обаче, забелязва, че в отражението на задното стъкло на автомобила се вижда отражението на една от любимките на Тодор Живков.

Това е пловдивчанката Дража Вълчева, която в онези години е била кандидат-член на Политбюро.

Според слуховете, тази амбициозна и напориста кариеристка, отдадена на комунистическата идея, е била не просто любимка на Живков, а негова интимна партньорка. Причината за тази мълва може би се крие в бързото ѝ изкачване по йерархическата стълбица на Комунистическата партия.

През 1976 г. Дража Вълчева става член е на Държавния съвет, а година по-късно е назначена за министър на народната просвета (1977 — 1979), след това заема поста на заместник-председател на Министерския съвет от 1979 г. до 1981 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ