Само в 7DniBulgaria.bg

Родители без средно образование няма да получават помощ при раждане на дете

Цигани-Роми

От тази година в Община Свиленград помощта за първо новородено дете се вдига на 400 лева, а за всяко следващо до трето дете – по 500 лева. За да ги получат обаче родителите трябва да отговорят на редица условия, едно от които е да имат най-малко средно образование, информираха от bTV.

„Предложението дойде по време на работа на комисиите, да разделим, тоест да въведем допълнителни критерии, като този критерии касае минимален образователен ценз”, сподели Стамо Димитров, общински съветник от БСП.

Миналата година общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. Ако критерият образование беше валиден, вместо тези 130, ще се дадат само на 100, каза Пенка Балджиева, експерт в ГРАО в община Свиленград

Тези, които не биха взели, са предимно от циганската махала. Според ромите това е несправедливо, защото парите са за нуждите на новородените, а не за родителите, по думите им.

Макар че също е циганин, здравният медиатор Симеон Апостолов приветства мярката. И той, и съпругата му са висшисти и ценят образованието повече от парите.

„Съгласен съм, тъй като това е един вид мотивация за този етнос, че трябва да бъдат образовани, а да не раждат толкова рано”, коментира той, цитиран от bTV.

За другите в махалата обаче мярката е дискриминационна.

„Ние не делим хората на определени раси или на определена вяра. По-скоро нашата цел е точно образованите хора, към тях сме се насочили, защото този град има нужда от образовани хора, за да се развива”, заяви Стамо Димитров, общ. съветник от БСП.

Според общинарите от Свиленград образователният ценз не е новост за страната ни при даване на този вид еднократна помощ. Подобен критерий действал и в Ботевград например.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ