Топ климатологът проф. Георги Рачев с пролетна прогноза: Ще видим на какво е способна баба Марта – идат сняг и студ

Сняг

Чисто климатично пролетта дойде с баба Марта на 1 март. Месецът, за който са характерни не една и две метео изненади, започна с повече от хубаво време. С какво обаче дойде баба Марта тази година, какви ще са изненадите на времето, както и каква пролет ни очаква.

Коментар по темата направи топ климатолога проф. Георги Рачев.

– Проф. Рачев, чисто климатично пролетта дойде с баба Марта на 1 март. Доколко обаче тя дойде нетърпелива с тези хубави температури, които ни радват?

– През последните 20 г. пролетта подранява и климатично, по отношение на средните дневни температури наистина пролетта дойде накрая на февруари – на 28 срещу 1 март. Буквално, от 1 март ние сме вече в пролетта. Това го показаха и тези високи температури, на които се радвахме до днес. Тези високи температури ще продължат само след няколко дни, тъй като ни очаква едно съществено захлаждане, което трябва да се развие днес и температурите трябва да се понижат с повече от 15 градуса.

Ще видим на какво на е способна баба Марта с нейния специфичен нрав. Очакват ни доста валежи днес следобед, вечерта и през нощта и утре сутринта, особено в Западна България, Предбалкана и Рило-Родопския масив, където валежите ще достигнат 20, дори 30 л. кв/м. Ще видим и сняг, което не е уникално и няма нищо фрапиращо и трагично в това. Напротив – това е март месец. Март месец е характерен със своите крайности. До днес бяха температури от порядъка на над 20 градуса, утре ще имаме температури от порядъка на 2-5 градуса, максималните може би в Западна България няма да превишат 5-6 градуса.

Ще има сняг, мокър сняг. Напълно възможно е в София да се образува и снежна покривка от порядъка на 3 до 5 см., но този сняг ще си отиде много бързо. Още в сряда той ще се стопи, дъждовете ще спрат, но ще остане по-хладно. Ще бъде по-хладно на фона на тези високи температури, които имахме досега. Иначе си е нормално мартенско време, характерно за края на първата десетдневка на март месец.

– А какво ще е времето докрая на седмицата?

– В четвъртък и петък отново ни чака втори средиземноморски циклон, само че там валежите ще бъдат от дъжд и няма да са толкова много. Във височина над 1200 м. естествено валежите ще бъдат от сняг и там ще се образува и затвърди нова снежна покривка от порядъка на 10-15 см.

От петък започва започва сериозно повишение на температурите и в събота и неделя, колкото и да не изглежда реалистично, ни очакват температури от порядъка на 20 градуса. Цялата следваща седмица, до четвъртък-петък температурите, дори и в студена София ще бъдат над 15 градуса, на места 18, дори 20 градуса, което са високи, анормални температури за този период на годината.

– Значи спокойно можем да кажем, че времето ще ни изненада първо неприятно за малко и след това със слънце и високи температури?

– Март месец винаги ни изненадва по този начин – редуват се студени нахлувания с пренос на топъл въздух от югозапад и това се случва всяка година много често. Само ще припомня – на 1 март миналата година в София беше -17 градуса, а на 30 март беше 22 градуса температурата. Това не е времето на баба и дядо, не се връщам 50-100 години назад, връщам се само миналата година.

Такъв е март месец, такъв е климатът на България и е нормално да се съобразяваме с него. Надявам се, че повечето читатели не са си сменили зимните гуми. Ще им трябват тези зимни гуми само след часове. По-важното е, че тези които ще пътуват сряда, четвъртък и петък и ще трябва да минават високите планински проходи – Петрохан и Шипка, просто да се информират много детайлно за времето, защото там нищо чудно валежите от сняг да бъдат по-обилни и да имат проблеми с пътното платно. Иначе за равнинната част нещата ще бъдат факт, след което вече валежът спира и няма да има никакъв сериозен проблем за наземния транспорт.

– Накрая не мога да не ви попитам – а какви са дългосрочните прогнози за пролетта към момента? Да очакваме ли нещо по-необичайно?

– До този момент вървим в топла пролет. Температурите, средните температури, са с около 3 до 5 градуса над нормата, което е съвсем очевидно при тези максимални температури от порядъка на 20 градуса, дори вечерните температури са от порядъка на 10-15 градуса. Това захлаждане няма съществено да повлияе на тази аномалия.

Следващият период, от следващата неделя, когато отново ни очаква един период от четири-пет дни с много високи температури, отново ще затвърди тази положителна температурна аномалия и март месец при всички положения се очертава да бъде топъл месец, с температури около два-два и половина градуса над нормата.

По-малко са валежите. До този момент продължава това пролетно засушаване, което продължава от края на февруари и ще продължи и през март. Въпреки тези валежи, които очакваме днес и утре и валежите от четвъртък и петък, едва ли ще достигнем и половината от нормата за месеца. Надявам се във втората половина на март, при топло време, да има и достатъчно валежи, които са крайно необходими за активната вегетация, която вече е на лице – цъфнаха бадеми, кайсии, някои други плодни видове, особено в южните райони. Останалата част от вегетацията ще продължи с много бурни темпове, защото времето ще бъде топло. Така че трябва да вали малко повече. Засега пролетта се очертава да бъде нормална и по-топла от нормалното, с недостиг на валежи. Поне към този момент такива са дългосрочните прогнози.

Източник: „ПИК“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ