Нова жертва на „Апартаментгейт“! Председателят на ВКС с вила на морето… за 26 хил. лв

Лозан Панов

През октомври миналата година, когато държавата все още не се тресеше от „Апартаментгейт“, някак между другото отмина информацията, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов си е закупил вила до Варна, в местността Галата, за сумата от… 26 хиляди лева. Този факт е установен от Националната агенция за приходите (НАП) по повод извършваната на Панов данъчна ревизия, а самият Панов предпочете да отговори на приходната администрация не по законоустановения ред, а чрез медията „Капитал“ на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, пише в-к „Труд“.

В публикация от 28 октомври редакцията на „Капитал“ посочва, че е получила достъп до жалбата на Лозан Панов, самия ревизионен акт и доказателствата към него. Тъй като тази информация е данъчна тайна, очевидно е, че тези документи са й били предоставени от самия Панов. Макар обстоятелството, че председателят на ВКС ползва медия на подсъдимо за участие в организирана престъпна група лице, за да води война с институциите, само по себе си да е изключително укорителено и неморално, в случая по-важното е, че данните, които изнася Лозан Панов (още повече през призмата на сегашния скандал с евтините имоти на властта), би следвало да доведат до незабавното му отстраняване от поста.

Оказва се, че през 2013 г. Панов придобива парцел и вила в местността Галата-Прибой край Варна за само 26 000 лева, при положение, че цените на подобни имоти тогава са много по-високи. Придобивката му включва една втора идеална част от 480 кв. м. земя, а постройката върху нея е със застроена площ от 37 квадратни метра. НАП установява, че декларираната при сделката цена е цели шест пъти по-ниска от реалната, като заключението на лицензирания оценител е приложено към ревизията. Изводът е, че председателят на ВКС е укрил значителни доходи, върху които не е платил и съответните данъци. В желанието си да „оневини“ Панов, журналистът от „Капитал“ Росен Босев – зет на Румяна Бъчварова, който по ирония взе дейно участие и в разразилия се сега „Апартаментгейт“, слага саркастично определение на тези действия на данъчните органи като „реална цена по усмотрение“. При апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев и останалите „отстреляни“ хора от властта заради имотите им, тази „реална цена по усмотрение“ обаче изобщо не смущава „разследващите“ медии и макар цените на квадратен метър да са били от порядъка на 600-800 евро, целият поръчков медиен хор – „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“, „Клуб Зет“, „Бивол“, „Фрог“ и т.н., пееше само една песен – как пазарната цена била 2500 евро на квадрат, поради което или всички били укрили доходи, или били получили награда за свършени услуги. С едно изключение – след като се разбра, че съпругата на Лозан Панов също е купила от „Артекс“ апартамент на рекордно ниската цена от 225 евро на квадратен метър, същите „моралисти“ се опитаха с фалшиви новини и елементарни оправдания да отклонят вниманието от този скандал, припомня в.“Труд“.

В случая с вилата на Панов, „Капитал“ също се опитва да омаловажи придобивката, като акцентира, че това било „едноетажна дървена постройка от 37 кв.м.“, а земята била в съсобственост. Експертизата пък е оспорена с аргумента, че една от аналогичните цени на продажба на сходни имоти била на ресторант, който бил на плажа.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ