Трагедия! Родителите чакали 10 г. да се роди Радослава – прегазеното от румънец дете

Линейка

Шофьорът вероятно по погрешка дал напред, задържан е. Варна излиза на протест заради автомобилите в Морската градина

Жестоката трагедия с малката Радослава, която бе прегазена на платен паркинг в Морската градина във Варна преди да навърши 4 години, предизвика лавина от негодувание, гняв и съпричастие към почернените родители.

Инцидентът стана в събота около 17 часа на паркинга пред ресторант “Хоризонт”. Свидетели на случая твърдят, че румънското беемве паркирало на заден ход, а момиченцето било пред колата. Хора от паркинга, включително и родителите на Радослава, започнали да крещят на шофьора да внимава.

Според едно от момчетата, пред чиито очи се е разиграла трагедията, родителите блъскали по капака на автомобила, шофьорът, вместо назад, рязко потеглил напред и буквално минал през главичката на детето.

В следващата секунда майката и бащата легнали на земята пред колата. Шофьорът бил уплашен и пребледнял, когато слязъл от автомобила, в който имало и други хора. Не е ясно защо Радослава е била точно пред колата, предполага се, че румънският шофьор се е паникьосал от виковете, които най-вероятно не разбрал, и без да иска, вместо заден, дал напред.

Той е задържан за 24 часа, най-вероятно прокуратурата ще удължи престоя му в ареста до 72 часа, преди да му бъде повдигнато обвинение и да му е поискана мярка за неотклонение. На мястото бяха извършени всички необходими следствени действия. Взети са кръвни проби за алкохол и наркотици на шофьора. По случая има образувано предварително производство под надзора на Варненската окръжна прокуратура.

Трагедията с малката Радослава е огромна за почерненото семейство. То не живее във Варна. Оказа се, че родителите, които са на 47 и 48 години, са имали репродуктивни проблеми и близо 10 години са минали различни процедури, включително и инвитро, докато малката Радослава се появи на бял свят. Други деца нямат.

Нелепата смърт на детето отново провокира острото негодувание на варненци, които от години се борят с местната администрация достъпът на автомобили в Морската градина да бъде напълно забранен.

Въпреки че в конкретния случай произшествието станало на паркинг, а не на алея, хората са категорични, че коли нямат място в парка.

Варненци са решени този път да излязат на протест пред сградата на общината и да настояват за пълното спиране на коли по алеите в зеленото сърце на морската столица, докато гласът им бъде чут и бъдат предприети необходимите мерки.

Представители на гражданските организации “Варна диша” и велоклуб “Спартак” смятат, че отговорни за трагедията са правно-нормативният отдел на община Варна и Варненският административен съд, защото именно съдът отмени заповед на кмета за спирането на движението на автомобили в Морската градина.

До това решение се стигна, след като хора, живеещи на територията на парка, заведоха дела, че нямат достъп до домовете си.

Само няколко дни преди трагедията с Радослава на пешеходна пътека на метри от сградата на община Варна бяха прегазени и убити две възрастни жени. Още на другия ден общинарите се събраха и мерките, които взеха, бяха да сложат легнал полицай пред въпросната пешеходна пътека и да премахнат две такива по протежението на най-натоварения бул. “Владислав Варненчик”.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ