В Русе все по-напечено: Евакуират училища и забавачки заради евентуална взривна вълна от „Дунарит“

Полиция

Извънредната ситуация в русенския завод „Дунарит“ бе потвърдена и от говорителя на областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.

Припомня, че преди по-малко от час стана ясно, че военният завод гори. По непотвърдена информация се е запалил взривния цех на завода.

Сигналът е подаден малко преди 11 часа. В механичен цех са се възпламенили разредители за обезмасляване. Веднага на място са пристигнали три екипа на противопожарната служба, които бързо са загасили запалването.

Няма данни за умишлен палеж, няма пострадали хора. Не е имало и предпоставки за по-сериозна опасност.

„В населението места в близост – село Николаево и град Мартен, са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна“, каза кметът на Русе Пламен Стоилов, цитиран от bTV.

„Има опасност пожарът да се разпространи и да засегне други обекти. Осигурен е оглед от въздуха“, допълни той.

За момента няма пострадали хора, всички са евакуирани. С дрон се извършва разузнаване, оглежда се обстановката, за да бъде добита представа как да бъде погасяван пожара и откъде да се подходи към цеха.

„Към 11 часа ни съобщиха да се евакуираме веднага“, разказаха работници. Друг служител на завода обясни, че казан, в който се забъркват взривни вещества се е самозапалил.

Работникът Ангел Паламарков обясни пред „Монитор“, че хората не се страхуват.

По думите му евакуацията е била извършена много бързо – за 15 минути, а горящия цех се намира на 4-5 километра от портала.

Според Паламарков, който е работил в завода и при голямата експлозия през 2003-а, не би трябвало да се стигне до взрив.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ