След скандала с ваксините в Сандански: Медици излязоха на протест в подкрепа на директора на болницата

Болница

Лекари, медицински сестри и санитари в МБАЛ “Югозападна болница” в Сандански излязоха вчера с декларация в защита на управителя на болницата д-р Илия Тонев и я изпратиха до 4-мата кметове на Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна и до общинските съвети в тези общини. В декларацията излезлите вчера на протест пред болницата посочват, че като работещи в болницата и на първа линя и вече ваксинирани виждат проблем с масовата ваксинация на нацията, поради незначителния процент на убедени в имунизацията граждани. В декларацията е записано: „Поради създалата се ситуация във връзка с проведената ваксинация срещу Ковид-19 на 08.01. и на 9.01.2021 г. и след официалното изявление на министъра на здравеопазването проф. Константин Ангелов декларираме, че поемаме споделена отговорност с управителя на болницата, като заявяваме, че при каквато и да е наложена санкция срещу д-р Ил. Тонев напускаме лечебното заведение, подавайки предизвестия за напускане в 3-дневен срок от датата на наложеното наказание“, пише „Струма“.

Потърсен за коментар, кметът на община Сандански Атанас Стоянов заяви: „Очакваме официалния протокол от проверката, извършена от медицинския одит към Министерството на здравеопазването. И след това ще свикаме общо събрание на акционерите в дружеството, а това са четирите общини Сандански, Струмяни, Кресна и Петрич. Нагласата на кметовете е да се изиска обяснение от управителя на болницата д-р Ил. Тонев и след като се запознаем с констатациите, да излезем с решение. Не трябва да се създава напрежение и да се пречи на работата на едно работещо здравно заведение, каквото е МБАЛ “Югозападна болница”, каза Ат. Стоянов.

Декларацията е депозирана и до общинските съвети в четирите общини. В национален ефир д-р Ил. Тонев каза: „Нямам информация за съдържанието на доклада по проверката, трябва да бъде изготвен протокол, който да ми бъде връчен, към днешна дата нямам такъв. При първите ваксинации нямаше подробни инструкции и не се чувствам виновен, че съм ползвал всички предоставени от РЗИ ваксини.

“Дъщеря ми беше добавена в последния момент към списъка с ваксиниране, за да не бъдат похабени ваксини. Аз имам 2 деца – другото ми дете не е ваксинирано – явно не съм бил с подготвен план да уредя дъщеря си, след като другото ми дете не е облагодетелствано”, добави той.

“Кампаниите още не са организирани по начин, по който да гарантират употребата на голям процент от доставените ваксини. Непрекъснато списъците се обновяваха в хода на самите кампании по ваксинации, много персонал се отказваше по една или друга причина. Говорили сме по телефона да се действа според обстановката, с идеята да се оползотворят всички налични ваксини”, заяви болничният шеф.

“За всичко съм написала обяснение и съм го предала на проверяващите. Допълнително ми поискаха флакон от използваната ваксина. От РЗИ съм получила поискване номер 2, без да ми предоставят срок на годност на ваксината. Питах ги докога е, те устно ми казаха – до 10-и включително, не до 11-и”, е коментарът на медицинска сестра, приела ваксините.

“Вече сме взели мерки, за да не се повтаря случаят. Изготвени са подробни листове с подробна информация за всеки кандидат за ваксинация, предстои ваксинация на 50 души, събрана е информация кой желае да му бъде поставена втора доза. Мисля че през следващата кампания няма да имаме проблеми от този характер”, добави управителят на болницата д-р Ил. Тонев



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ