Шефът на „Пирогов“: Българи имам кошмарни новини за вас!

проф. Асен Балтов

„Имах нужда от почивката. Карантината ми помогна да се освободя от една натрупана умора“, това заяви изп. директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в първия си работен ден, след като дни наред бе под карантина.

„Това, което „Пирогов“ направи, накара всички, които работят тук да са добре подготвени и да имат добре изработени алгоритми за лечение на болните и да се превърнем в едно от най-добрите места за лечение на COVID-19 у нас. За щастие имаме над 200 пациенти с COVID-19, които вече са излекувани“, поясни професорът в сутрешния блок на БНТ.

„Ако може да се говори за подценяване на момента около коронавируса в България това бе моментът около 15 юни. Тогава ни се искаше всичко да свърши и отмине и заради това се отпуснаха мерките. Видяхме, че резултатът бе лош

За съжаление вирусът върлува. За днешна дата в „Пирогов“ имаме 29 пациенти, а в пика имахме по 52. За съжаление бавно, но славно вървим пак същите цифри.

Ние и сега се мъчим да направим така, че да няма сериозен пик на прием на пациенти, което да затвори цялата ни здравна система. По мой бързи изчисления, с които не ангажирам никого, но ако започнат да постъпват по 100 човека дневно за цяла България, то здравната ни система ще се срине.

20% от всички новодиганостицирани постъпват от 3 до 4 дни в болница за лечение. Заради това е задължително всяка болница да продължи да има ковид отделение“, категоричен бе проф. Балтов.

„Изключително несериозно е да се говори, че болниците лъжат, че имат болни от коронавирус, за да взимат пари. Има сериозен психологически проблем при хората, които научават, че трябва да се лекуват в болница, където има диагностициран с COVID-19. Така печелиш едни 1800 лева, ако излъжеш, че има болен с К-19 в лечебното заведение, но от липсата на пациенти ще загубиш много повече“, поясни изп. директор на „Пирогов“.

Той заяви, че отварянето на дискотеките и нощните клубове и барове е било грешка: „Тези млади хора, когато се приберат вкъщи от дискотеките, общуват с едни не много млади хора и така заразата се пренася. Може би това е мярката, която трябваше да не пада“.

Проф. Балтов разкри и какво се е случило с него, когато е научил, че има антитела: „Най-голямото ми притеснение бе да не заразя някои от близките си и колегите си, ако съм заразен.

Аз лично не съм имал проблеми. Не съм се чувствал и за момент не в кондиция.

Това не е нормален грип. Заради това призовавам хората – спазвайте мерките, защото това не е един нормален грип, а изключително коварна инфекция, която протича по много тежък начин и понякога води до сериозни усложнения“, заяви още проф. Балтов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ