Ревизоро с отговори за строежа на Алепу и сметищата

Емил Димитров - Ревизоро

Съобразил съм се на 90% с исканията на зелените в Закона за биоразнообразието. Бях нападнат за това. Това заяви министърът на екологията Емил Димитров в ефира на Нова телевизия.

По думите му, ако не е бил променен законът, то България е щяла да подлежи на санкции от ЕС. „Внесъл съм текстовете в МС, след това какво е променяно – то това ще е в НС. Нямам отношение какъв ще е той, аз стоя до текстовете внесени в МС“, каза още той.

„Що се отнася до Алепу – строежът е спрян с акт на ДНСК. В момента има две дела за по 33 млн. лева. Да сложим един акт на ДНСК, после още един е само публично“, уточни екоминистърът.

Според него са открили няколко пречиствателни станции и това не се вижда. „По Черноморието проверяваме Алепу, Диневи и Бобокови“, заяви той.

„Като разбрах, че всичко, което искам да направя – няма да стане, реших да не се занимавам, а да дам парите на кметовете и да помогнем на едно-две сметища, да се изградят една – две пречиствателни станции и т.н.. Те да си обявяват обществени поръчки.Законодателството и процедурите са за това да решаваме проблемите на хората – да имат канализация, водопровод. Правя това, което мога по закон“, категоричен е министърът на екологията.

Що се отнася до багера на Рилските езера, той заяви, че ще бъде наложена максималната санкции. „Не одобрявам и не трябва да има подобни неща, багер там няма място. Проектът, по който трябва да се прави, е без багер.“, каза още той.

Той обясни, че има случаи, когато се изхвърли боклук, а багер на общината ходи и го зарива.

„Имало е фирми, които са внасяли акумулатори, ние сме ползвали чужди фирми за унищожаването на подобни отпадъци, защото е скъпо. Преди 3-4 години се появяват фирми у нас, които се оказва, че могат да го преработват. Оказва се обаче, че всъщност са загробвани тези отпадъци. Например в Червен бряг има 4 силажни ями, като едната е с размер 40 на 20 м. Нямаме сметище, което да е открито и да не е наложена санкция. Това, което ни е възложено – го правим“, заяви Димитров.

Що се отнася до измрялата риба, той каза, че имаме страшен проблем с пестицидите. „В България се вкарват препарати с фалшиви етикети.Трябва после да се унищожават тези пестициди, но и това като с акумулаторите е страшно скъпо. Всички задачи, дадени от Прокуратурата – ще ги изпълним“, отсече екоминистърът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ