НАП поема контрола над хазарта

Коронавирус, София, НАП

Държавният надзор над хазарта ще се осъществява от изпълнителния директор на НАП, а не от Държавната комисия по хазарта. Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента, след като прие промени в Закона за хазарта, внесени между двете четения на закона от ГЕРБ, начело с Даниела Дариткова и група народни представители.
Данъчните ще могат да контролират хазартната дейност, да дават и отнемат лицензи, както и да следят за нелелен хазарт в интернет. В приетия на първо четене законопроект идеята беше правомощията на Държавната комисия по хазарта да бъдат дадени на Държавна агенция по хазарта, която да бъде подчинена на Министерски съвет, а самата комисия да бъде закрита.

С притетите поправки изпълнителният директор на НАП ще може да издава, отказва, прекратява или отнема лицензи за организиране на хазартни игри. НАП ще контролира и направените инвестиции и средствата за организиране на игрите на лизензираните оператори. Документите, доказващи извършването на инвестициите, трябва да се представят пред НАП в срок до 6 месеца след издаването на първоначалния лиценз. Средствата ще се доказват за всеки обект, в който ще се извършва хазартна дейност. Данъчните ще поддържат и регистъра за лицата, които нямат право да участват в хазартните игри. Ще има и публичен електронен регистър за организаторите на хазартните игри.

Комисията подкрепи и предложенията на лидерът на НФСБ Валери Симеонов за допълнителни финансови изизквания за желаещите да организират хазарни игри. Според предложенията те трябва да имат изцяло внесен капитал от 3 млн. лв. за игри в игрално казино и за игрите, организирани онлайн, и 1 млн.лв. изцяло внесен капитал за лизенз за игри с игрални автомати. Въвежда се и ограничения да не се извършва от еднолични търговци. Увеличава се и изискването за направените минимални инвестиции за всички видове хазартни игри.

За издаване и поддържане на лиценз за игри в игрално казно ще се събира и еднократна държавна такса в размер на 1 млн.лв. за срок на лиценза от 5 г. и 2 млн. лв. – за срок от 10 г. , а за лиценз за игрални автомати – 500 хил.лв. за 5-годишен лиценз и 1 млн.лв. – за лиценз със срок от 10 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ