„На протеста са вече само гневни старци, които искат да командват младите как да се чувстват“

7 Dni Bulgaria09.09.2020
протест, блокада орлов мост

„Имаме несменяем директор на старческия дом, който е обвинен от група разбунтували се старци, че краде от десертите и си ги крие в нощното шкафче. Това е сюжетът. С такъв сюжет децата, които са дошли на свиждане в старческия дом, няма как да бъдат трайно задържани и ангажирани с неговото бъдеще.“ Така социалният антрополог Харалан Александров обясни в ефира на Би Ти Ви ситуацията с продължаващите над 60 дни протести в столицата. Според него недоволството, което отначало бе наречено „протест на младите“ вече е „остарял и посърнал“.

В момента обществото е силно разделено и объркано както и безпомощно, а зад това стои провал на лидерството. Лидерството в лицето на Бойко Борисов и на Румен Радев, смята Александров. „Имаме нещо като семеен скандал. Родители са гуша за гуша, а децата са употребени в този семеен скандал“, обясни още социалният антрополог.

Като най-объркващ, най-радикален и най-тъжен, оприличи той протеста, а основна причина за това е демографска. „От една страна правителство казва: „Защо вие млади хора не ни благодарите, че ви направихме детски площадки, еко пътеки и всякакви хубави неща?“ От другатра страна са гневните старци, които казват: „Младежи, елате при нас да бутнем тираната. Да възстановим своето бъдеще! Отивайте на барикадата!“ На всичкото отгоре им казват и как да се чувстват“, казва още Харалан Александров.

Очакванията на Александров са, че ще бъдат изгонени изцяло младите от протеста.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ