Парламентът посече отново Румен Радев, ГЕРБ съсипа говорителите на Корнелия Нинова

депутати, народно събрание

Със 124 гласа „за“, 89 „против“ и 0 въздържали се депутатите приеха отново промените в Изборния кодекс и така отхвърлиха ветото на президента над смесеното машинно и хартиено гласуване на следващите избори.

Над два часа и половина продължи дебатът в парламента, като спорът между управляващи и опозиция бяха предимно около машинния вот и опасността от фалшифициране на бюлетини и протоколи при хартиеното гласуване. Ветото обаче засягаше и промените в протоколите, както и прехвърлянето на отговорността на ЦИК за купуването на машини за гласуване, а също и провеждането на референдуми по теми от компетенцията на ВНС. Тези теми така и останаха незасегнати от депутатите в пленарната зала днес.

Президентското вето бе отхвърлено и вчера в правната комисия на НС и още тогава БСП и ДПС се обявиха против новите промени в ИК. Множество обвинения за опити да манипулира следващите парламентарни избори получи ГЕРБ от левицата.

„Защо тези аргументи, които вие изтъквате са валидни сега, а не преди година, когато приехте, че изцяло машинно гласуване ще има. Защото тогава излъгахте нас и българските граждани“, попита зам.-шефът на НС от БСП Кристиян Вигенин. „След няколко месеца отново ще се отвори ИК и изцяло ще се премахнат машините, защото няма да могат да бъдат доставени. Целите да няма яснота в изборния процес. Вашата цел е именно това да имаме много неясни избори със сгрешени протоколи. Избори, които ще загубите, но ще имате основание да обжалвате“, добави Вигенин и обвини управляващите, че ако има изцяло машинен вот, „няма да могат да носят чували с фалшиви бюлетини“.

Радостин Танев от ГЕРБ отвърна с въпрос към опозицията кога е ходила сред хората, за да ги попита лично дали не желаят да гласуват с бюлетини. Въпросът му бе подкрепен от председателката на парламента Цвета Караянчева. „Въвеждането на хартиената бюлетина е по желание на избиртелите. В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избоиратели на БСП и ми казват: „Г-жо Караянчева, моля ви вразумете ги тези нашите да не гласуваме само на машини“, каза тя.

Председателят на културната комисия Вежди Рашидов направи разграничение между народа и неговото желание за машинния вот. „Не подценявайте българския народ. Българските граждани не са само тези, които са на жълтите павета. Те са и онези на строителните площадки, онези в болниците, инженерите, онези, които сега са на работните си места също са българските граждани“, каза Рашидов, като подчерта, че в последните дни се чува гласът само на тези на площада, но не и на тези, които всеки ден са на работа.

Без аналог, в нито една европейска страна е броят на сгрешените протоколи, който има на избори в България, посочи пък социалистът Филип Попов. 466 хил. са невалидните бюлетини на предишните избори, подкрепи твърденията му Драгомир Стойнев. Много от недействителните бюлетини са плод на нечии инструкции, подчерта пък Крум Зарков.

Шефката на паравната комисия Анна Александрова представи кратки данни от последните избори с машини – малко над 3% са недействителни бюлетини, 158 хил. избратели са гласували с машини, което пък е 7% от избирателите, посочи тя. „Как бихте обяснили това на избирателите? Как ще гласуват, ако вие им отнемете това право?“, попита тя опозицията.

От ДПС откриха посочиа, че проблемът с недействителните бюлетини се крие в преференциите. „Невалидните бюлетини са защото някои решиха, че преференциите са нещо много добро. Не са! Ние искаме машиното гласуване да влезе в следващите избори. Действията на избирателните комисии пораждат недоверието в изборния процес, защото искаме 100% машинно гласуване, за да няма съмнения при броенето на секционните изборателни комисии. Ще се прои пак на ръка и ще имаме пак същите дефекти“, каза Йордан Цонев и поиска да се въведе машинното броене на бюлетините, както и отговорността над изборния процес да не е на ЦИК. Той предупреди също, че може следващите избори да не бъдат признати от някои партии.

Александър Ненков от ГЕРБ оспори данните за над 400 хил. недействителни бюлетини, които представи Драгомир Стойнев в заседанието. Те не били от последните избори, а от изборите през последните 4 г. „Нелепо ми звучи, че 466 хил. невалидни бюлетини остава впечатление, че са за БСП, но те са за всички партии. Понякога се правят неумишлени грешки и това съм го виждал многократно. А не съм бил привърженик на машините, но аз съм гласувал за тях по начинът, по който ги приехме преди година. Тайната на вота няма как да е по-защитена от гласуването на хартия“, каза Александър Ненков от ГЕРБ и обясни, че управляващите носят отговорност за следващите избори и затова партията не е готова на радикални промени в изборните правила.

„Понякога най-висшата съдебна власт е равна на висша несправедливост и тук понякога съдебната власт взема несправедливи решения. Така че да не се концентрираме само върху водещата партия“, каза Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ и добави, че самият той подкрепя машинното гласуване, но то крие много недостатъци.

Вече започваме да се разделяме на идеологически принцип за това кой иска хартиено и кой машинно гласуване, подчерта Тома Биков от ГЕРБ и обърна внимание, че дори в САЩ , където се гласува с машини, от години се води дебат за премахването на машините, защото е много лесно за манипулиране на вота.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ