Министър Сачева: Ще продължим да търсим възможности за повишаване на пенсиите

деница сачева

Още при обсъждането на проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване ще бъдат предложени промени в Кодекса за социално осигуряване, с които ще се даде шестмесечен прозорец за преместване на партидите за втори пенсии от частните фондове към НОИ за хората, които са изпуснали сроковете да го направят. Те ще имат възможност да прехвърлят парите от 1 януари до 30 юни. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

През 2021 година ще се пенсионират първите, които са осигурявани в два стълба на пенсионната система. Това са жените, родени през 1960 година. 17 000 са тези, които предстои да се пенсионират септември следващата година, пише novini.bg.

Ще бъдат дефинирани и конкретни периоди, в които да не важи пълния процент на редукция за пенсията от първия стълб, за да може НОИ да промени своята методика. Очаква се и в рамките на следващите няколко седмици за обществено обсъждане да бъде публикуван проект за промени в КСО за фазата за изплащане на вторите пенсии.

Министър Сачева заяви, че МТСП ще продължи да търси възможности за повишаване на доходите на възрастните хора. По думите на министъра политиката на правителството по отношение на доходите е стабилна и това се доказва както с пенсиите, така и с минималната работна заплата. Тя посочи, че се изпълняват и предизборни обещания.

Министърът припомни параметрите на бюджета на Държавното обществено осигуряване по отношение на пенсиите.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 250 лева на 300 лева месечно , което е увеличение с 20 на сто. Министърът подчерта, че досега това увеличение е правено от 1 юли.

От 1 януари 2021 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1200 лев на 1440 лв. (увеличение с 20 на сто) .

Предвижда се от 1 юли 2021 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г., да се осъвременяват с 5 процента.

През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв.

Деница Сачева посочи, че средният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. се предвижда да достигне 488,97 лв. като номиналното нарастване е 18,6 на сто при среден размер по ЗБДОО за 2020 г. – 412,28 лв.

Според депутатите, които отправиха питане към министъра, политиката по отношение на пенсиите е несправедлива, защото не насърчава осигуряване на реални доходи, не намалява огромните разлики от по 100-200 лева между старите и новите пенсии за хора с една и съща професия и стаж и дава сигнал към младите, че няма смисъл да се внасят реални осигуровки.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ