Доц. Татяна Буруджиева: След тия скандали, ПП-ДБ на изборите ще усетят отвращението на хората

буруджиева

Отвращението на хората от скандалите ще се усети на изборите най-много при ПП-ДБ, коментира пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева.

„Скандалите около ПП-ДБ, слепени с управлението, през което те минаха, могат да имат демотивиращ ефект и ако така продължават, хората да не излязат да гласуват“, добави тя.

Буруджиева се изненада, че много бързо в социологическите проучвания е уловено „спихването на резултата“ на ПП-ДБ, което е очаквала да се случи на по-късен етап от предизборната кампания.

Според нея е сбъркана комуникацията при ПП-ДБ, защото нямат ясна стратегия какво да правят при атаките, които получават.

Номинацията на Елена Йончева за евролистата на ДПС ще бъде един от аргументите за очакваните от тях повишени гласове:

„Впечатлението ми, а и от терена се вижда, че ДПС и лидерите ѝ ще бъдат неприятно изненадани от резултатите на изборите, защото има много какво да се компенсира относно електоралното присъствие на ДПС заради много фактори. Всичко, което правят, за да отворят периферия и да увеличат резултата, ще се превърне в компенсация на гласове, които няма да получат. Доста голяма разлика има между това, което говорят хората, когато ходиш между тях, и това, което лидерите на ДПС заявяват“.

По думите на Татяна Буруджиева „автентичните говорители, които биха могли да източат гласове от лявото политическо пространство, са по-скоро във „Възраждане“, отколкото в лицето на другите леви субекти“.

Хипотезите за коалиционно правителство са две, смята политологът:

„ГЕРБ и ако участва ДПС, са изключени „Възраждане“. И обратното. Всяка от малките партии, които влязат в парламента, могат да са трета партия в такава коалиция. Малко по-устойчивото правителство би било правителство на националното спасение, което съвсем ще натика в нишата ПП-ДБ. Т.е. „всички да спасим България след тяхното управление“, което и политически, и електорално ще спаси останалите партии. Всяко друго управление ще означава сравнително бързо нови избори“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ