Проф. Румяна Коларова: Преднината на ГЕРБ се стабилизира пред БСП

ГЕРБ

„Тънката игра по острието на бръснача да поддържаш икономиката и да ограничаваш разпространението на корованируса трябва да се играе както от управляващите, така и от опозицията.“ Това заяви пред Радио „Фокус“ политологът проф. Румяна Коларова.

„В опозицията не се наблюдава готовност да играе. Те се отпуснаха, а може би и протестите до някаква степен ги демотивираха, и решиха, че просто да казват „Не!“, да са обратното на управляващите е достатъчно, но това не е така.“, допълни тя.

„И по отношение на мерките спрямо коронавируса, и по отношение на бюджета, тоест мерките за подпомагане на социално-слабите и на страдащите бизнеси, се формират нови мнозинства и както управляващите, така и опозицията трябва да се позиционират спрямо тях, за да могат да си гарантират електорална подкрепа. Това тепърва ще го гледаме.“, смята още Коларова.

„Не става дума за яркост от страна на опозицията, а за реална и последователна алтернатива. Електоралните нагласи на избирателите ще започнат да се формират след Нова година, пред втората седмица от януари.“, завърши проф. Румяна Коларова.

„Така че няма правило как ще се променят нагласите на гражданите, особено когато става дума за намерение за гласуване. Не може да има някакви категорични очаквания. Гледайки данните, публикувани общо за Европа, преднината на ГЕРБ се стабилизира пред БСП. Това не е нещо неочаквано. По-неочакваното по данни към 11 ноември е, че малкият коалиционен партньор получава стабилен шанс да влезе в следващия парламент“, обясни тя.

Според проф. Румяна Коларова темата за бюджета формира нови мнозинства в българското общество. Предстои да видим дали това допълнително няма да промени картината на подкрепа към протестиращите и към правителството. В момента има много ясна поляризация на част от хората както към управляващите, така и към опозицията. Това е динамика, която предстои да проследим как ще се развива, обобщи политологът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ