Експерт най-накрая каза истината за цигарите и коронавируса

Коронавирус

Заболяването протича в два етапа – първият е, когато се заразява. Човек носи заразата няколко дни преди да развие симптоми. Може да се усети сухота в гърлото и дразнене. Това са симптоми, на които човек може да не обърне внимание. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова в студиото на „Неделята на NOVA“ по Нова тв.

Д-р Ангелова обясни, че някои преживяват паник атаки чрез задух, който нарушава ритъма на дишането, но не е свързан с белия дроб. Много хора бъркат задуха от ковид с този тип задух.

„Има хора, при които вече се е развил възпалителния процент и когато не е обхванат целия бял дроб, няма задух. Хората отиват да се снимат и казват, че имат пневмония. Това са неща за които не трябват лекарства, а търпение. Когато изменението обхваща по-голям процент от белия дроб, се появява задух и тогава трябва да има лечение“, допълва пулмологът.

„Основен начин за предпазване са спазване на мерките – дистанция, дисциплина и дезинфекция. Белият дроб обича антиоксидантите. Това са витамините А, B и C. Не трябва да се прекалява с витамин C. Хората, които имат ниски стойности на витамин D, прекарват по-тежко коронавируса“, каза д-р Ангелова.

Тя бе категорична, че пушачите не боледуват по-малко от коронавирус, но е доказано, че боледуват по-тежко и повечето пушачи попадат в интензивно отделение и умират.

„Сега е времето да откажете цигарите. Пушачите страдат от повече респираторни заболявания“, съветва експертът.

„Мръсният въздух, с неговите токсични газове и частици, влошава състоянието на хронично болните пациенти. Счита се, че когато падне мъгла има повече условия за разпространение на коронавирус“, заключи тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ