Депутат за Радев: Главозамаян от злобата си! Черен глаташай, който съобщава по време на чума измислени лоши новини

румен радев 2

Народният представител от ГЕРБ Маноил Манев даде интервю за агенция ПИК, в което коментира приетия бюджет на страната за догодина, критиките от страна на президента и на опозицията, мерките срещу коронавируса и отхвърленото предложение за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция.

– Г-н Манев, миналата седмица парламентът прие бюджета на страната на фона на пандемията, новите мерки и опитите на опозицията да саботира работата на Народното събрание. Как оценявате Вие този бюджет?

– Бюджетът, както всички трябва да са разбрали въпреки лъжите, инсинуациите и глупостите, които говори опозицията, е насочен към преодоляване на едно от най-страшните бедствия, които са се случвали върху държавата и върху хората. Това е целта на този бюджет – да предвиди и даде възможност на хората да се справят с кризата, която предстои. Защото ние и сега сме в криза, но тя и предстои.

– Заложени ли са достатъчно средства в този бюджет за справяне с кризата?

– Това е много особен въпрос. Когато си в ситуация като сегашната – в криза и в пандемия, която не можеш да предвидиш, сигурно никога няма да са достатъчни средствата, които се залагат в бюджета. Но това е оптималното, което гарантира и дава възможност на обикновените хора да се справят с кризата. Целта на този бюджет е да даде възможност на хората да прекрачат през тази криза и тази пандемия.

В тази посока – да, има предвидени средства. Правителството е направило и прави всичко възможно, за да може безрезервно да се помага на хората.

– И дебатите обаче не минаха без напрежение? Конструктивна ли беше опозицията в лицето на БСП и ДПС?

– Трябва да обясним на хората, че когато правиш алтернативен бюджет като опозиция, много ясно си даваш сметката, че ти просто говориш, заиграваш се и правиш политика от бюджета. Това по принцип е нормално, но не и в ситуацията, в която се намираме сега.

Да казваш: „Да, има прави в бюджета, но ние не сме съгласни, че тези пари трябва да се дават по този начин“, какво означава това? По кой начин да се дават. Ако не са през бюджета, през какво да са?

Опозицията за пореден път доказа нещо много важно, по важно от всичко останало, че се движи по инерцията на единствената си цел и това е на всяка цена да сваля правителства и на всяка цена взема власт. Нищо повече.

Приемането на този бюджет трябваше да бъде различно като консенсус и като отношение. Защото наистина коронавирусът не подбира. Той не прави разлика между привърженици на БСП, на ГЕРБ, на ДПС, той не прави разлика между управляващи и опозиция. Всичко, което се прави в момента, е лошите и отрицателни финансови, икономически и социални последици от кризата да не се отразят толкова тежко на обикновените хора.

От друга страна в този бюджет трябва да бъдат заложени и политиките по отношение на здравеопазването и образованието, които са приоритетни политики, както и на тези хора, които им се налага всекидневно да са на първа линия. И това беше заложено в бюджета. Опозицията можеше да покаже съпричастност към трудността на хората, а не да си разиграва цирковете.

– Споменахте, че е било важно бюджетът да се приеме с консенсус в тази ситуация. Същевременно бяхте разкритикувани и от президента Румен Радев. Обосновани ли са твърденията му за бюджета, че е нереалистичен, неадекватен и след него следва потоп?

– Тези негови думи дори не е интересно вече да се коментират, защото говориш за потоп, при условие че шансът ти да се занимаваш с бъдещето на страната е минимален. Това за всеки вече е ясно. Въпросът е в друго – в тези си изказвания президентът започва да прилича на черния глаташай, който съобщава по време на чума само лошите новини и то измислени лоши новини. Не мога да допусна, не мога да си представя, не знам дали някъде по света има президент, представител на официалната власт, който ще каже, че не вирусът убива хората. Това е недопустимо. Колко трябва да си главозамаян в злобата и претенциите си, за да направиш такова изявление пред нацията, защото той обича да говори само пред нацията.

А по повод другите му твърдения, не мисля, че е редно той да преценява бюджета. Аз, като народен представител, който стои в зала, участва в комисии, приема бюджета на МВР, на другите секторни политики, в които имам някакво отношение, ми е необходимо много сериозно да слушам колегите ми експерти, да ги питам, те да ми обясняват, да говорим с експертите на Министерството на финансите за всяка точка, за всеки пункт, за всяка таблица, за да разберем смисъла на това, което се прави в бюджета. Защото бюджетирането и правенето на бюджет е едно от върховните умения на икономиката. А на президента някой му казал едно от едната страна, друг, друго от другата, трети му прошепнал нещо, четвърто прочел в медиите, това не звучи сериозно, а агресивно и умишлено. Всъщност през последните месеци той само това прави – мъчи се да постигне едно-единствено нещо – да събори авторитета на всички структури на управление на държавата и да остане само той в бяло, но не му се отдава.

– Не успяхте да съберете необходимото мнозинство за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция. Защо не намерихте достатъчно съмишленици за тази Ваша идея?

– Няма нито една политическа сила, която да не е убедена, че се налагат промени в Конституцията. Това идва от изявленията на всички политически сили. Сега проблемът е кой е предложил тази работна рамка на Конституцията, която се изисква по закон. И страхът е от това, че влизайки във Велико народно събрание, могат да се родят неща, които не се харесват на някои политически сили. Убеден съм, че в обозримо бъдеще политиците и партиите ще прозрат, че има необходимост да се създадат и урегулират новите правила.

Всеки един човек има усещане за несправедливости и обикновено те са свързани с неуредености в основния закон. Но това е разговор в бъдещето. Не може да се държим като ощипани девойки на хоро като президента, който имал някакъв проект за Конституция, ама нямал да го покаже, защото тези не били хубави, пък другите имали написана Конституция, но щели да го покажат друг път. Окей, ще дойде това време. Очевидно сега политическите щения на президента и на опозицията са по-важни от много други неща, но както винаги ще се получи, премиерът Борисов ще се окаже прав, както винаги е ставало. В един момент всички ще прозрат това. Преди колко години още говореше премиерът за обща политика за Европейския съюз по темата кризи? Когато дълго време се занимаваш с управление на страната и имаш тези визии, те обикновено се случват по простата причина, че си натрупал опита и осъзнателността за тях и имаш отношението на държавник. При тези три неща няма как да не предвидиш, че нещата вървят в тази насока.

– От петък в страната влязоха нови мерки с цел ограничаване на пандемията. Навременни и достатъчни ли са тези мерки според Вас?

– Ако знаех дали тези мерки са навременни и достатъчни, сигурно щях да го кажа и да го защитавам. Важното е, че трябва да има мерки и ограничения, които сами да си наложим. Защото тази пандемия, това заболяване е факт. Аз днес съм провел седем разговора и шест човека от тези, с които съм говорил са болни. Кой по-тежко, кой по-леко, но са болни, а не само преносители. И ние ако не се съобразяваме с това, ще даваме жертви. И тук е ролята на държавата. Мисля, че в момента нашата държава се справя по чудесен начин, като дава рамки и параметри на някакви ограничения, разчитайки че хората осъзнават, че трябва да бъдат още по-изолирани, да пазят сами себе си и близките си. Надявам се, че тези мерки ще помогнат да отслабне натоварването върху здравната система и хората да се лекуват още по-качествено и по-бързо.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ