Депутат: Този главен прокурор очевидно не поставя чадъри, видяхме арестуван министър

Иван Гешев

„Предвижда се специална фигура, която да разследва главния прокурор, ще бъде предлаган от най-малко 6 члена на ВСС, ще бъде избиран от пленума с мнозинство – повече от половината. Ще бъде изцяло независим, няма да може да се прилага методическото ръководство, което се прилага по отношение на другите“.

Това обясни пред Канал 3 депутатът от Обединени патриоти Христиан Митев.

„Ще се изискват 12-годишен опит и професионални и нравствени качества. Така ще намерим най-добрата формула, при която няма да има безконотролност на главния прокурор, чисто теоретично, ако се извършват престъпления“, сподели Митев.

„Фигурите, които се предлагаха за разследващи попадаха в зависимост на главния прокурор – по линия на йерархията или методическия надзор. Съдийската колегия на ВСС също ще бъде включена в избора. Няма пречка да е прокурор от ВКС, или от друга прокуратура, не е задължително да е от прокурорската колегия на ВСС“, смята Христиан Митев.

„Този главен прокурор очевидно не поставя чадъри, видяхме арестуван министър, както и секретар на президента“, завърши той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ