Деница Сачева обяви кога ще бъдат първите плащания за затворени бизнеси

деница сачева

Наблюдаваме ръст в регистрацията на безработни заради затваряне на бизнеси и сектори. Освен това част от бизнесите са със силно намалена бизнес активност. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

,,Новата помощ се отпуска и за безработни, които обаче смятат, че трябва да се регистрират като безработни в бюрата по труда, за да я получат, което не е така. Тук основен фактор играе подоходният критерий, който не трябва да превишава 915 лв на член от семейството. Тази помощ важи също за родителите в неплатен отпуск, за безработниге и за неосигуряващите се лица. Към днешна дата по нея са подаде около 21 000 заявления. В случая говорим за помощ в размер на 610 лева за месец“, обясни министър Сачева и допълни, че има и мярка за краткосрочна заетост, чиято финансова подкрепа е далеч по-малка – едва 290 лева на месец.

За самоосигуряващите се лица има и мярката с кредитите. Досега те можеха да кандидатстват за кредит до 4500, а сега до 6000 лева безлихвен кредит, който ще бъде отпускан от Българската банка за развитие. От тази мярка са се възползвали почти 6000 души, а у нас общият брой самоосигуряващи се лица е около 250 000 души. Общата стойност на отпуснатите кредити възлиза на 23 млн. лева, коментира още Деница Сачева.

,,Що се отнася до хотелиерството, ресторантьорството и туризма има повишено внимание и тези сектори може да кандидатстват по мярката 80/20. Иначе съм далеч съм от мислъта, че всички бизнеси са обхванати от всички мерки. Няма една универсална мярка, която да обхване всички бизнеси“, заяви социалният министър.

„По мярката за затворените бизнеси първите плащания ще бъдат направени следващата седмица“, каза още Сачева.

Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са изплатили милиард и 100 млн. лева на компании, така че определено има помощ от държавата. Нека работодателите просто се запознаят по-детайлно с правилата за получаване на помощ. Над 20 000 са работодателите, които са получили подкрепа от нашите мерки и те в никакъв случай не са били проверявани или репресирани, за да получат тези средства, категорична бе министър Сачева.

По отношение на социалните домове в Стара Загора Деница Сачева увери, че децата ще останат на територията на града до края на учебната година, 30 юни, и едва след това ще бъдат поетапно изведени.

По думите ѝ до 2025 г. В България трябва да бъдат закрити всички домове за деца и да бъдат настанени в нови услуги. Същото важи и за домовете за възрастни и хората с увреждания.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ