Министър Ангелов: До 21.12 очаквам да приравним антигенните тестове с PCR

Министър Костадин Ангелов 1

„До 21-ви очаквам комисията от експерти на Министерството на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигенните тестове като такива, които могат, при наличие на клинична картина и позитивен антигенен тест, да бъдат приравнени с PCR и да започват да влизат в регистрите, които водим за covid-заболяването“.

Това каза пред журналисти здравния министър проф. Костадин Ангелов, който е на проверка в Централната складова база на БЧК за количеството на антигенните тестове и предпазните средства за лекарите.

„След 21-ви, когато има моя заповед, ще започне да се отчитат антигенните тестове. В момента експертите продължават да работят в тази посока. В много държави все още не са приравнени антигенните с PCR тестовете. Ние много държим на наличието на клинична картина – температура, главоболие, кашлица, типичните грибоподомби симптоми и позитивен бърз антигенен тест и чак тогава да може да говорим за covid-заболяване“, каза още той.

По думите му личните лекари също ще могат да правят антигенните тестове, както и да насочват чрез направения. „Лични предпазни средства ще бъдат насочени към всички РЗИ-та в страната„, каза той на проверката за предпазните средства.

„В 16:00 шестимата директори на РЗИ-тата ще бъдат на среща при мен и ще стане ясно какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици. Той е много различен в различните области – варира от 20% и стига до 48%“, обясни здравния министър.

„Искам да съм първият, който ще си постави ваксина, тъй като това е отговорност като лекар на всеки един лекар по света, защото светът е оцелял именно защото се е ваксинирал“, допълни проф. Ангелов, като уточни, че не попада в обхвата на първата фаза на ваксинирането, защото не е лекар на първа линия.

С този искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително ефективна, надеждна и безопасна, защото вярвам на европейския регулатор и за заключенията, които дава.

„Тази седмица ще бъде решаваща и се надявам до края на седмицата на имаме конкретно становище какво ще правим с мерките от 21-ви“, предупреди министърът.

Според него нощните заведения трябва да останат затворени.

„Предстои да вземем решения за ресторантите и големите търговски обекти. Настоявам всичко да бъде сигурно за българските граждани, защото, ако продължим да плащаме цената от по 150 загубили живота си българи, това не е добре“, каза още той и заяви, че ще настоява мерките да останат такива, каквито са до момента, защото всеки човешки живот е важен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ