Доц. Ангел Кунчев: Сезонен грип тази година в България няма

Доц. Ангел Кунчев

„До края на януари, когато ще имаме трета доставка на ваксини, ще можем да ваксинираме по-голяма част от населението. Достъпът до ваксини ще става все по-голям. В момента говорим за една, но предстои да получаваме още 5“, каза в ефира на БНТ доц. Ангел Кунчев.

Според него, вероятно не всеки месеца, а всяка седмица ще се получават ваксини. И тогава идването на иминузациите нямало да бъде новина.„Ние в момента сме в състезание с вируса и колкото по-бързо запазим повече хора, толкова по-малко място ще има за него. Ние сме предвидили всички хора да се ваксинират. Осигурили сме сме за цялото население, ако останат ваксини, има план да се даряват или продават“, поясни доц. Кунчев.

„Първите дози, както и в ЕС, бяха символични. Както и да ги разпределяме, те не може да достигнат навсякъде. Нека да има търпение – до края на този месец с получаването на 100 хил. дози ще започнем по-широка имунизация“, уточни доц. Кунчев. Ваксинирането ще става през личните лекари.

„В последните дни, виждайки, че няма никакви нежелани реакции, процентът на искащите да се ваксинират скочи до около 40 на сто. А в много лечебни заведения вече е 100%. За момента се счита , че имунитетът от ваксините е минимум 6 месеца“, каза доц. Ангел Кунчев. Около 300 млн. лв. струват ваксините на държавата.

„Вирусът е навсякъде. Но, ако се спазват мерките в училищата, рискът стига до премливи нива. Ако имаме стабилно задържане на заболеваемостта и намаляване на смъртността през първата работна седмица, ще ускорим процеса за връщане на по-големите ученици в училище. Засега вървим към постепенно разхлабване на мерките, защото постигнахме добрите резултати“, поясни доц. Кунчев.

„Аз ще е ваксинирам до края на тази седмица или в другата седмица. Когато ми дойде редът. Аз, колкото и да е странно, не се водя на първа линия“, каза доц. Кунчев.

„Грип няма в България. Ковидът зае неговото място. Ще сме свидетели или на много слаба, или на много отложена епидемия на сезонен грип, ако въобще може да се нарече епидемия. Внимателно следим какво се случваше в южното полукълбо. Там през зимата коронавирусът смачка грипа“, поясни доц. Кунчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ