Гръм от „Дондуков“! Румен Радев пак се врътна, мести изборите! ГЕРБ: Кой му нареди!?

7 Dni Bulgaria05.01.2021
румен радев 2

Парламентарните избори да са на 18 април – седмица преди Цветница и две преди Великден. Този вариант се обсъжда на “Дондуков” 2, разкриха запознати.

След сондажи с настоящи и бъдещи политически играчи президентът Румен Радев май се е отказал да насрочва изборите на първата позволена от закона дата – 28 март. А в началото на декември миналата година

той сам посочи

като дата на вота

последната

неделя на март

Малко след това обаче шефът на Стратегическия му съвет проф. Александър Маринов даде заден, като обясни, че “28 март, като дата за парламентарните избори, може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията”.

Коя ще е окончателната дата за изборите, трябва да стане ясно до края на януари, когато е срокът за издаване на президентския указ. Според конституцията изборите за парламент трябва да се проведат между 28 март и 28 май.

Дата в средата на април е

най-приемлива

за новите

политически

играчи,

коментираха запознати. При нея кампанията ще е в по-топли дни след средата на март, което ще позволи митинги на открито. Освен това и ваксинираните срещу COVID-19 ще са повече.

В новогодишното си обръщение Радев отново говори за изборите и настоя за машинно и дистанционно гласуване като гаранция срещу фалшификации.

 

Машини и електронно дистанционно гласуване трябва да спрат изборните фалшификации, твърди Радев.

С по-късни избори президентът обслужва нечий интерес, заподозряха обаче от ГЕРБ.

“Преди всичко президентът Радев трябва да обяви открито в чий интерес отлага изборите. Защо сега реши да мести датата от 28 март за по-късно? Не разбираме мотивите му, след като самият той искаше незабавни оставки и незабавни избори? Кой му нареди сега да отлага датата? Президентът е длъжен

публично да

обясни

хаотичните си

действия

по толкова важен въпрос като изборите за следващия парламент”, заявиха от управляващата партия за “24 часа”.

От партията на Бойко Борисов обаче уточниха, че нямат претенции за дата, ако е в законовия срок, защото винаги били готови за избори.

От БСП отказаха коментар на новата дата, но напомниха, че има позиция на Изпълнителното бюро за това. “Определяне дата за избори е конституционно правомощие на президента. За 4 г. никога не сме се намесвали в решенията на президентската институция. За нас всяка дата в законно определения срок е приемлива”, категорични са от “Позитано” 20.

Неофициално от ДПС подкрепят по-късна дата за вота, защото повече хора ще са ваксинирани. Затова и избори през април или май било по-добре, отколкото в края на март. Преди месец пък зам.-шефът на парламентарната група Хамид Хамид настоя и за промени в Изборния кодекс, с които да се намери решение как ще гласуват хората в карантина.

Пред “24 часа” от ВМРО коментираха, че президентът е този, който трябва да избере датата, но така, че да бъдат гарантирани всички изборни права на гражданите и

да бъде

защитено

здравето на

хората

“За нас 28 март е добра дата за избори, защото ние сме от малкото партии, които са готови. Но това е егоистичната позиция. Държавническото поведение изисква максимално отдалечена дата, за да може пандемията да е утихнала, да има възможност за спазване на противоепидемичните правила.

23 май е

най-подходящата

дата

Тогава и избирателната активност ще бъде по-висока, което също е много важно”, каза лидерът на “Воля” Веселин Марешки.

Трябва да има консултации и различни мнения, но хората на площада си казаха мнението и поискаха бързи избори, коментира пък Мая Манолова. Лидерката на “Изправи се.БГ” настоява за датата 28 март, защото “всеки ден без това правителство означава 1 ден по-малко безхаберие, по-малко фалирали фирми, по-малко мизерстващи семейства и хора, загубили работата си”.

Междувременно президентът започна консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани. Днес държавният глава първо ще се срещне с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов. А след това ще разговаря с проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

24 часа



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ