Тодор Кантарджиев: До август ще имаме 1,5 млн. ваксинирани

Тодор Кантарджиев

Ваксинираните срещу коронавируса българи могат да са 1,5 млн. души до август, след като Европейската агенция по лекарствата даде одобрение и на ваксината на „Астра Зенека“.

Това обяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, пишат колегите от „24 часа“.

В момента от двете ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ до края на юли ще бъдат доставени количества за имунизацията на 750 хил. души.

Това са количествата, които сме сигурни, че ще получим. Но вече е много напреднало и одобрението на „Астра Зенека“, където имаме повече заявени ваксини, каза проф. Кантарджиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Всяка година личните лекари без да ги снимат журналисти правят по 1 милион ваксинации, няма никакъв проблем при добра организация да направят още 2 млн., убеден е шефът на националния център.

Поръчаните досега за България ваксини от ЕК са дори малко повече отколкото ни е нужно, но допълнителните количества ще бъдат дадени на съседни държави, които не са в ЕС, за да може и при тях да се овладее заразата, заяви Кантарджиев.

За да се ползва и в България руската ваксина, трябва руснаците да подадат документи в агенцията по лекарствата за одобрението й, разясни той.

Към четвъртък заболеваемостта е спаднала до 155 заразени за 14 дни на 100 хил. души, през ноември беше 680.

„Когато се спазват правилата, могат да се направят избори“, коментира още професорът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ