Кметът на Калофер реши: Ще обжалва глобата за хорото в реката

калофер

Над 300 души от цялата страна ми се обадиха в последните дни, за да ме подкрепят. Отделно получихме хиляди писма, заяви пред 24 часа кметът на Калофер Румен Стоянов. Той е категоричен, че ще обжалва глобата от 1000 лева за мъжкото хоро на Богоявление. Отделно полицията също е наложила санкция от 500 лева за неизпълнение на разпореждане.

Стоянов е впечатлен от мощната подкрепа, която получава. Затова е е категоричен, че ще обжалва наказанията. По думите му адвокати от цялата страна са го окуражили и поискали да го защитават. Правна помощ му предложили кантори от София, Велико Търново, Варна, Пловдив, Карлово и други градове.

Стоянов, който е от БСП, подозира, че в цялата шумотевица има и политически подтекст, тъй като същия ден той бе домакин и на среща на „малки“ кметове с президента Румен Радев.

„Не мога да си обясня защо избраха точно на Калофер да наложат санкцията, след като на Богоявление имаше масови събирания в много градове“, припомни градоначалникът. „Когато човек има противници, тогава усеща колко е силен. Стотиците обаждания ми дадоха огромна сила“, подчерта Стоянов.

Според него освен за запазването на традицията, родолюбците са въстанали и срещу несправедливостта. Веднага след налагането на санкциите кметът обяви, че лично ще плати глобите и призова хората да дарят средствата за завършването на игралния филм, посветен на Ботев.

На обявената банкова сметка само в петък са събрани 1170 лева от 25 дарители от страната и чужбина.

За кмета най трогателни били даренията на две пенсионерки. Кина Атанасова от Русе изпратила 5 лева и обещала да дава по още толкова всеки месец.

А баба Рада от село Конаре изпратила по пощата кутия с бонбони, шишенце ракийка и подправката самардала, която събрала през лятото.

Днес четирима пловдивски музиканти начело с клавириста Васил Денев дарили по сто лева. Търновският инфлуенсър Киро Брейка също ще предостави 1000 лв.

„Над 60 минути от филма за Ботев вече са заснети, но ни предстоят най-трудните снимки – превземането на кораба „Радецки“ и сраженията на Ботевата чета. Те ще ни излязат по-скъпо“, пресмята Стоянов.

Досега за лентата са събрани близо 70 хил. лв. и той се надява с новите дарения филмът да бъде завършен до края на годината.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ