ГЕРБ в президентството за консултациите за изборите, Борисов прати трио

Румен Радев

Обитателят на президентството Румен Радев обяви, че през тази седмица продължава консултациите си за заявената от самия него дата на изборите за Народно събрание 28 март с парламентарно представените партии.

На 7-я ден от сгледите му са поканени ръководствата на управляващите партии ГЕРБ и Обединени патриоти, както и ДПС, БСП, Воля и Атака.

Хората на Красимир Каракачанов от ВМРО и на Валери Симеонов от НФСБ категорично отказаха да отидат при Радев, тъй като смятат т.н. консултации за безсмислени, след като вече на два пъти той е казал коя ще бъде датата на вота. Необявената причина вероятно е и обидата им от грозните му нападки през лятото, когато се появи пред президентството с вдигнат юмрук и нарече всички управляващи „мутри“.

От ГЕРБ обаче решиха да приемат поканата на държавния глава от уважение към институцията. Те изпращат вицепремиера Томислав Дончев и шефа на парламентарната група на партията Даниела Дариткова, Красимир Ципов. С тях е и председателката на парламента Цвета Караянчева. Напълно очаквано министър-председателят и лидер на партията Бойко Борисов няма да се появи на срещата, както ПИК съобщи вчера.

Все още не се знае как ще подходят останалите парламентарно представени партии БСП, ДПС, „Воля“ и „Атака“, дали ще откликнат на поканата на Радев и кого ще изпратят при него, тъй като те също бяха нарочени от обитателя на президентството за „мафия“.

Радев влезе в открита война с политическата си родителка и лидерка на БСП Корнелия Нинова. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ първо поиска оставката на Радев от парламентарната трибуна, а после заяви, че Движението няма да го подкрепи за втори мандат. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки не крие негативното си отношение към президента. Не се знае какво ще предприеме „Атака“, която беше изгонена от коалицията на Обединените патриоти, лидерът й Волен Сидеров напусна парламента и стана общински съветник в София, а през лятото партията подкрепяше метежниците и превратаджиите по улиците.

Радев започна т.н. си консултации за парламентарните избори на 5 януари, след като в края на миналата година на два пъти обяви, че те трябва да се проведат на първата възможна дата след изтичането на мандата на 44-о Народно събрание на 26 март – 28 март.

Още по време на първата му среща с представители на здравните власти в лицето на здравния министър проф. Костадин Ангелов, главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефа на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обаче стана ясно, че Радев иска да се отметне от тази дата и да насрочи изборите за по-късно с алибито, че управляващите не са готови с подготовката на вота в пандемични условия.

Следващите му срещи, които той провежда заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, потвърдиха това. Досега Радев разговаря последователно с отбрани представители на Сдружението на кметовете на малки населени места в Калофер навръх Богоявление, където сгледата му предизвика скандал. На другия ден се видя с представители на Националното сдружение на общините в президентството, а след това – с Обществения съвет към ЦИК, представители на ЦИК, ГРАО, НСИ и Информационно обслужване.

През почивните дни Радев повика лидерите на извънпарламентарните партии, които през лятото обсаждаха улиците и площадите под вдигнатия му юмрук. При него последователно се явиха от партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“, но без Слави, лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов, Мая Манолова и „Отровното трио“ и клиентът на прокуратурата Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин, чиято партия е пред заличаване заради фалшиви учредители, а той е разследван за използване на държавната субсидия за лични нужди.

Всички те не оспориха заявената от президента дата на вота 28 март. Накрая обаче дойдоха и лидерите на Републиканци за България и АБВ, които най-сетне открито влязоха в колаборация с Радев за промяна на тази дата. Разжалваният от всички постове в ГЕРБ и държавата Цветан Цветанов поиска изборите да са на 18 април. Изгоненият от БСП Румен Петков пък настоя тя дори да е последвата възможна в края на май.

Единствената политическа организация от извънпарламентарните сили по площадите през лятото, която до този момент отказа да се яви на разговори с Радев бе тази на уволнения за злоупотреби ген. димитър Шивиков.

Междувременно СДС излезе с остра декларация срещу подбора на партиите, които Радев кани тенденциозно и пропуска най-старата демократична политическа сила в България след 1989 г. за сметка на новосъздадени и без никаква подкрепа сред избирателите като т.н. МИР, която бе последна от извънпарламентарните в неделя. От СДС обвиниха Радев, че употребява президентството за „димна завеса и евтин фарс“, зад който да създаде свой Отечествен фронт от протестърските структури, събрани под юмрука му през лятото, за собственото си презибиране на поста.

Тази седмица, предвиждаща срещи с парламентарно представените партии, би трябвало да е последна в консултациите на Радев, след което той трябва да реши кога ще издаде указа за провеждането на парламентарните избори и коя дата за тях ще посочи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ