Ето ги всички важни правила, които трябва да спазвате, ако отивате в Гърция! Ако ви хванат с туба бензин…

Път Гърция

– Все още няма глобен за джапанки, макар санкцията да е 50 евро

– Забранено е да носиш нож в колата

– Нищо не хвърляйте през прозореца

– Возене на деца без колан или столче излиза солено

– Въведени са и нулеви фишове – без глоби, но отнемат книжка

Една от най-новите санкции в Гърция е за шофиране с чехли и джапанки. Ако те спипат бос да натискаш педала на газта, наказанието е 50 евро при съседите.

“Тези забрана отдавна действа в Европа, дори размерът на глобите е значително по-висок. Неведнъж са съставяли актове на наши шофьори за това, че са карали боси или с чехли. Наказанията са по 100-200 евро в различните европейски държави”, казва Петко Ангелов, един от най-големите превозвачи у нас.

Той непрекъснато предупреждава шофьорите си на тирове да внимават и да карат с летни обувки. Дори в гореща Испания, където фирмата му има база и превозва товари.

Вестта за новата санкция при гърците, макар и не толкова прилагана, вече е стреснала и българите. Пловдивчанин, който през уикенда се изтягаше на плажа край Александруполис, бързо изтупа пясъка от краката си и смени джапанките с платнени обувки, качвайки се в автомобила си. “Ще вземат да ми хакнат някоя глоба, после иди се оправяй”, коментира мъжът.

Пътни полицаи от Солун признават, че досега не са налагали санкции за шофиране с чехли. “Неизползването им по време на каране е елементарно изискване за всеки нормален водач. Нещо като самоконтрол”, казва Георгиос Василиадис, който над 20 години дебне по пътищата за нарушители.

Той обаче уточни, че ако те спрат за рутинна проверка и те видят да караш с чехли, веднага те предупреждават. Казват ти, че поставяш на риск живота на пътуващите с теб, а и на останалите участници в движението. В гръцкия закон пише черно на бяло: “Шофьорът е длъжен да е в състояние да контролира автомобила и да има пълна свобода на действие, за да реагира при необходима маневра”.

“Регистрирали сме не една и две тежки катастрофи, които се дължат именно на това – водачът е бил с чехли и кракът му се е подхлъзнал.

Същото се отнася

и за шофьорки с

високи токчета”,

уточнява пътният полицай Василиадис. Съветът му е след предупреждение водачът веднага да се коригира и да си обуе обувки.

Дотук глоба няма, защото гръцките ченгета засега са снизходителни. Но ако, не дай боже, шофьор причини катастрофа заради отворени обувки, това утежнява вината му, тъй като не е спазил изискването на Закона за движение по пътищата.

Василиадис толкова се въодушеви от темата, че дори направи разяснение що е то джапанка. “Това е лятна обувка, в която пръстите и петата на крака са свободни, тоест могат да се движат в различни посоки и няма статичност. Желателно е да се ползват такива пособия, с които шофьорът да може да контролира крака си. Това важи за чехли и дори за сандали с каишка, където петата е открита”, добави той.

По думите му при евентуална катастрофа в акта се посочва, че водачът не е успял да маневрира заради носеното от него облекло. 

Гръцката полиция препоръчва, без да налага глоба,

шофьорите да

носят блуза, а

не да карат голи

до кръста

Но не от естетически съображения, а защото имало случаи, когато при пътен инцидент човекът зад волана е получил по-големи изгаряния, понеже бил гол. Отделно може да изпусне и волана, ако го ухапе оса по гърдите.

Добре е българите да знаят, че в Гърция е забранено и носенето на нож в автомобила, защото спада към хладните оръжия. Това правило включва и ножове за обичайна употреба с по-голяма дръжка на острието. Полицаите не мерят дължината му, а просто го конфискуват. И тук прилагането на мярката зависи до голяма степен от великодушието на служителите на реда. Едва ли ще те пратят на съд заради месарски нож, с който си тръгнал на пикник.

След последните промени в Закона за движение по пътищата в Гърция, които вече са в сила, е премахнато намалението от 50%, ако глобата се плати в рамките на 10 дни. Гърците могат да я платят на вноски, но за чужденците това не важи. Те броят пълния размер.

В категорията “чести нарушения”, съпроводени с отнемане на книжка за два месеца, е употреба на мобилен телефон без слушалки или мотопедист да кара без каска. Наказва се солено и возенето на деца, без да имат сигурност в колата. Не се уточнява дали става въпрос за предпазни колани, детска седалка или да ги сложиш до водача. Просто полицаят те спира, вижда дете и посочва на какъв риск си го поставил. Ползването на bluetooth е разрешено.

Българите, които пътуват из Гърция, никога да не хвърлят през прозореца каквото и да било. Това нарушение е в категорията “действия срещу другите и евентуален риск” и се тълкува като замърсяване на околната среда или пък като източник на пътно произшествие или пожар.

Гръцките власти въведоха и така наречените “нулеви фишове”. На тях няма глоби в пари, но са наказателни – отнемат книжка и

спират колата

от движение за

два месеца

Самите пътни полицаи твърдят, че “това е писано на коляно от невежи”. Става въпрос за нарушения, но не си предизвикал някаква рискова ситуация. Например влязъл си за малко в аварийна лента или майка е спряла на място за инвалиди да слезе детето и я вижда полицай. Според поправките трябва да ѝ вземат книжката и да спират колата. Самите гръцки катаджии казват, че не го прилагат. Но не е зле българите да го знаят. 

Всеизвестни са тежките нарушения, където санкцията е

700 евро за

минаване

на червено,

на стоп или за шофиране след употреба на алкохол. Както и за каране със скорост, по-ниска от минималната допустима, или за неправилно изпреварване или влизане в насрещното платно.

Много често българи и въобще чужденци биват глобявани със 160 евро за теглич. Почти всички съвременни модели на автомобилите имат такъв. Гърците не забраняват колата да има такъв, но трябва да е вписан в документите на колата. Инак как ще си карат лодките и караваните до морето.

С 2000 евро олекваш, ако при рутинна проверка бъде установено, че си монтирал антирадар. Освен парична санкция книжката се отнема за месец, а номерата се свалят за 60 дни. За алкохол над 1,1 промила глобата е 1200 евро, шест месеца без книжка и евентуално затвор до два месеца.

“Българите да

престанат да

носят гориво

в туби

Нищо не спестяват, само може да си навлекат големи главоболия, особено сега, след библейските пожари“, обръщат се с молба към съседите гръцки полицаи, цитира „24 часа“За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ