Скръбна вест на 28-ми януари, коронавирус отне министър

Свещ

Скръбна вест донесе днешният четвъртък.

Министър на отбраната от бивш кабинет на СДС – Георги Ананиев почина след усложнения от COVID-19.

Тъжната вест съобщи бивш зам.-министър на МВР и знакова фигура в СДС Здравко Зафиров.

„С искрена болка, Ви съобщавам, че почина бившият министър на отбраната Георги Ананиев. Прекрасен, скромен, работлив човек и приятел. Почивай в мир, приятелю. Пазете се хора! Ковид не прощава!”, написа той.

Новината бе потвърдена и от Кремена Ананиев.

“Светъл път на душата ти! Сбогом… Ковид те отне от нас, но няма да ни вземе спомените с теб”, написа тя също във фейсбук.

Георги Ананиев е роден е на 12 април 1950 г. в с. Косача, Софийско. Завършва техникум по металургия и механотехника в Перник. През 1974 г. завършва Висшия минно-геоложки институт в София. След обучение в Школата за запасни офицери “Христо Ботев” в Плевен е назначен за командир на взвод в мотострелковия полк в Момчилград. През 1996 г. е повишен в звание майор от запаса.

От началото на 1992 г. при първото правителство на СДС начело с Филип Димитров е заместник областен управител на Софийска област. През същата година е назначен за заместник-министър на отбраната по военно-икономическите въпроси.

През 1993 и 1994 г. е началник на управление в администрацията на Софийска област. 1995 – 1997 г. Ананиев е депутат в 37-то народно събрание с листата на СДС.

Член на Комисията по национална сигурност. Активно участва в разработването на Закона за отбраната и въоръжените сили.

Министър на отбраната от 12 февруари 1997 г., когато е назначен в служебния кабинет на Стефан Софиянски. От май 1997 г. е министър на отбраната в правителството на Иван Костов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ