Развалиха слънчевата четвъртък сутрин на Слави Трифонов

Слави Трифонов, Иво Сиромахов

Политологът Анастас Стефанов от „Тренд“ разкри какви са политическите нагласи у нас месеци преди парламентарните избори.

„17% подкрепят работата на Народното събрание (НС), а 71% не го подкрепят. Неодобрението спря да расте по време на протестите. Точно в пика им то замръзна, а малко по-късно пак започна отново да расте, но е типично НС да има малък процент одобрение“, поясни Анастас Стефанов.

Той поясни, че около 23% е одобрението към кабинета „Борисов“. През последните месеци се наблюдава устойчив тренд.

Данните показват, че президентът Румен Радев запазва сравнително високи нива на одобрение – близо 47%. „Опозиционното му поведение на протестите обаче изтъни подкрепата му“, уточни политологът в сутрешния блок на БНТ.

Той коментира и резултатите за предстоящите избори, според които формацията в следващия парламент ще е „5+2 партии“. Пет партии са сигурни, че ще влязат в НС, а две имат шанс.

„Това, което може да стопи разликата между ГЕРБ, която е първа политическа сила, и БСП, които са след тях, е гафове на управляващата партия, а БСП да се възползва от това и да се мобилизира“, поясни Анастас Стефанов.

„Слави Трифонов и партията му са на трето място – от летните протести успяха да комулира допълнителен електорален процент. При него обаче последните месеци имам спиране на растежа. Основната въпросителна при Слави и партията му е доколко и тази декларирана подкрепа а него ще се превърне в реален вот“, каза още политологът.

„Протестното говорене ще носи мобилизация на партиите, които не са сигурни, че ще влязат в парламента. Тези формации, които вече са в управлението пък ще заложат на говоренето за последователност в политиките им“, поясни Анастас Стефанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ