Кошмар за Калин Терзийски на 2-ри февруари, олекна с 30 бона

38923591_1067751360048280_506817922023292928_n

Четири години след старта на делото, което наследниците на писателя Николай Хайтов водеха срещу Калин Терзийски за клевета, съдебната сага приключи в полза на Александър, Здравец и Елена Хайтови. ВКС потвърди присъдата на първоинстанционния съд и сега бившият алкохолик и дипломиран психиатър ще трябва да плаща 30 000 лева обезщетение.

Драмата започна през 2016 г., когато в предаването „Комбина“ по Нова ТВ Терзийски обвини Хайтов и Радичков, че са били слуги на тогавашната власт: „Те бяха слуги на режим, който не мога да понасям. Правеха свирки на Живков“, заяви тогава Кайо. С това изречение той си навлече дългогодишни неприятности. Обезщетението прогресивно нарасна през четирите години съдебна битка, като в него ca включени и финансовите обезщетения за обида, и съдебните разноски и вероятно става въпрос за сума от порядъка на 30 000 лева.

Терзийски беше осъден на първа инстанция, второинстанционният съд, го оправда, но сега ВКС потвърди първоначалното решение.

Както многократно е твърдял, и сега Кайо е категоричен, че никога не е искал да засегне личността на Хайтов, още повече да обиди децата му. Терзийски не крие, че думите му са изречени под въздействието на алкохола. „По дух съм поет, от малък ненавиждам нагажденците, мразя адаптивността на творците. Тя е много по-грозна от примирението на обикновените хора, които живеят в диктатура“, категоричен е авторът.

Според ВКС Хайтов не е „правил свирки на Живков“

Точно преди година Калин се извини публично на наследниците на Хайтов с думите: „Не съм искал да обидя нито него, нито тях. Просто мразя комунизма, той нарани мнозина“. Това обаче не доведе до прекратяване на делото, въпреки че Александър, Здравец и Елена твърдяха, че всичко, което искат, е писателят да си посипе главата с пепел.

Терзийски отказва да назове точната сума, която трябва да изплаща според решението на ВКС, но намекна, че ще му трябва половин живот, ако иска да изкара парите с писане.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ