Над село в Югозапада тегне проклятие! Местните организираха служба за премахването му

curkva1

Служба срещу тегнещо вече почти 90 години проклятие, анатема, правиха днес в храма „Свети Георги“ в дупнишкото с.Самораново, каза архирейският наместник на града отец Георги Паликарски пред БНР.

През 1929 год. в селото убили местния свещеник отец Михаил. От там дошло и проклятието.  Службата  в препълнения храм отслужи викарийният епископ на партриарх Неофит – Белоградчишкият епископ Поликарп и свещеници от духовната околия.

Убийството на местния свещеник е от 1929 година след спор и вражда по политически причини  в селската кръчма, довели до убийство на двама души. Да помирява враждуващите страни и родове в Самораново отишъл тогавашният Екзарх Стефан. „Постигнал помирение и смирение Екзарх Стефан.

Но за кратко. Като отмъщение на излизане от храма, свещеникът бил заклан от хора на враждуващия род. Самораново било анатемосано и над него произнесли проклятие“, разказа отец Паликарски.

„Оттогава до ден днешен имат много смъртни случаи, много млади хора си отиват. Правя един тържествен водосвет и да отправя молитва към Господ Бог да се премахне,  така да се каже, тази прокоба към Самораново и саморанци, защото в Самораново живеят много хубави хора, хора с интелект и не заслужават това нещо“, допълни свещеникът.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ