„Нинова си остана крушовска клюкарка, Манолова и бардакът й се въртяха на пилон пред президентството, за да им влезе един юмрук…“

Христо Стоянов

С наближаването на сакралната дата на изборите шумът около номинираните кандидат-депутати и реденето на партийните листи става все по-осезаем. Наред с познатите имена има и нови, амбицирани да влязат в бъдещия парламент. Партиите „строяват“ бойните редици и търсят всевъзможни начини за привличането на електорални гласове.

За коментар по темата потърсихме писателя Христо Стоянов

– Господин Стоянов, честита Баба Марта! Да сте здрав, румен и засмян.

– А, „Румен“ може, но не и Радев! (смее се).

– Бихте ли направили един предизборен коментар за предстоящия вот. Как ви изглеждат листите – нови лица с конкретни и сериозни програми или нов „бардак“ със стари… „труженички“.

– Между другото, думата „к*рва“ не е лоша дума – това значи завой. Все пак да използваме езика по предназначение. Второ – не бих казал така, защото има безкрайно свестни хора в парламента. Но като че ли някой не им е казал за какво са там.

Това е законодателен орган. Лошото е, че сега като излязат отново в предизборните битки, ще обещават по места „мед и масло“, на което, разбира се, ще се подхлъзне всеки избирател. Защото много мед и масло е само за подхлъзване. Но ако проследим цялата предизборна кампания, ще видиш, че никой няма да каже, че отива да променя законите.

А законите и за Видин, и за Горно Нанадолнище, и за Габрово, и за Варна са едни и същи. И работата на депутата всъщност е да промени законите. Защото това дава облика и просперитета на една държава. Когато имаш адекватно законодателство, ти имаш адекватен бизнес. Който трябва да се съобразява със законодателството.

Вчера написах нещо такова – че доброто законодателство създава свободни личности. Защото единствено при едно регламентирано общество може да се говори за свобода на личността, ако тя, разбира се, се съобразява със законите. Така че в този парламент, да се надяваме, че ще влязат свестни хора.

Вчера, между другото, гледах интервюто и на Митко Главчев, и на Кузман Илиев. Аз съм във възторг от Митко Главчев. А това момче от ВМРО ми е страшно симпатичен. Защото е знаещ човек.

Друг е въпросът, че той отново говори за икономика без да обясни какви законодателни мерки ще се вземат, за да може тази икономика да дръпне. Защото едно е да бъдещ добър икономист, добър счетоводител – това е много важно за бюджета, но в крайна сметка, за да могат да влязат тези пари, за да може да бъде формиран бюджетът, трябва да има събираемост. А събираемостта е благодарение на законите в тази страна.

Ето това ме притеснява – те ще бъдат професионалисти всеки в своята област, но няма да имат визия за цялото.

– Ако изтеглим фокуса от познатите в парламента лица, мераклиите за власт, които са събраха от площадите от „кол и въже“ и напират към парламента ще имат ли успех? Партията на Мая Манолова и съдружие например?

– Ох, много ми се иска да бъдат на кола. Всъщност, те са и от там. И ако говорим за бардак, наистина там има бардак. Има бардак и те се въртяха на пилоните пред президентството и парламента. Друг е въпросът накъде им беше обърнат з*дника на този пилон, защото това също е много важно. Но във всички случаи на всички в з*дника им влезе един юмрук. А може би и това са искали. Защото в крайна сметка тук иде реч за манталитет.

– Този юмрук като се прибави към и ротфронтовския юмрук от „Позитано“20, стават бойна единица.

– Цялата история е, че някои влизат в парламента, за да плетат интриги. Ето това е страшното. И визирам конкретно Корнелия Нинова. Плюс това, дай да си го кажа накрая – там, където съм се женил, свястна жена не е излизала. Имам предвид Крушовица. Аз и там съм се женил. Но това е манталитетът точно на крушовската клюкарка. Седнала на пейката, плете интриги, само дето си е махнала забрадката. Но мисля, че й е време да си я сложи. Все пак е на години да слага забрадки. А не да яха коне и да шпори напред.

Плюс това – това ербапско, „мъжко“ поведение, както тя иска да се определи: „Ела, Бойко, да си кажем по мъжки две думи“… Ако тя се чувства джендър, мисля, че Бойко не е джендър – да си говорят по мъжки или по джендърски.

– А бихте ли се ангажирали с някаква прогноза за изборите или е твърде рано за това?

– Аз виждам, че народът вече се освести, започна да разбира накъде вървят нещата. Според мен ГЕРБ със сигурност влиза и то с едно добро мнозинство. За съжаление, няма да бъде достатъчно добро, за да сформира кабинет. Но Бойко Борисов и въобще ГЕРБ показаха, че наистина има политици. Знаеш ли, навремето Ахмед Доган успя да създаде аристокрация в турското малцинство в България. И тази аристокрация е в ДПС. И там има, между другото, невероятни хора. Като Халил Латифов – аз съм изумен от този депутат. Ние трябва да отчитаме и силните страни на тези, които влизат, независимо дали подкрепяме тяхната програма или не. Важното е да се влиза с програма, а не с интриги в парламента. Лошото е, че много ще влязат отново с интриги. Защото Корнелия Нинова какво направи? Тя всъщност завъртя интриги в собствената си партия и към парламента в листите на първите места не отиват качествени хора. Защото, каквото и да говорим – аз съм бил в конфликт с Дора Янкова, но тя е в час. Александър Симов не е в час. Той още не е в междучасие в Родопите. Защото не знае Смолян какъв град е, за какво става въпрос. Ако той е подочул като журналист нещо оттук-оттам за Родопите… Родопите не са това, което бяха, както се казва в една реклама.

Така че ето как чрез интриги Корнелия Нинова завъртя една бъдеща парламентарна група, която наистина идва от „кола“, но за съжаление, трябва да висне на въжето.

ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ